Bošnjak: Haos u slatkovodnom ribarstvu, Ministarstvo pokazalo nebrigu

Poslanica DF-a tvrdi da nadležno ministarstvo ćuti i nastavlja sa pogubnom praksom
2 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Bošnjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.04.2014. 15:37h

Ministarstvo ruralnog razvoja i poljoprivrede odlukom o ustupanju ribljeg fonda na korišćenje Sportskim ribolovnim društvima iz tri opštine samo je pokazalo nebrigu i nezvanje koje je dovelo do opšte ekspanzije krivolova i devastacije ribljeg fonda, smatra poslanica Demokrastkog fronta Branka Bošnjak.

U najavi je slično rješenje i za ostale opštine, a ovim se nastavlja i dugogodišnja praksa nelegalnog odlučivanja u uskom krugu državnih službenika, nekvalifikovanih da se ozbiljno bave ovom problematikom. Da podsjetimo, sastav komisije koja donosi odluke krajnje je problematičan u smislu njihove stvarne kompetencije”, kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, postoji određen broj Sportskih ribolovnih društava koje ne funkcionišu kao neprofitne sportske organizacije građana i već duže vrijeme zloupotrebljavaju sredstva dobijena od ribolovnih dozvola, improvizujući rad ribočuvarskih službi.

“Te poslove umjesto obučenih profesionalaca sa licencom obavljaju fizička lica a protiv nekih od njih se vode istražne radnje pa čak i sudski procesi što bi po nekoj logici u zemlji gdje funkcioniše pravna država trebalo da ih automatski diskvalifikuje kao moguće kandidate za dobijanje na upravljanje nečeg što se definiše kao Opšte dobro građana”, navela je Bošnjak.

Ona tvrdi da nadležno ministarstvo ćuti i nastavlja sa ovom pogubnom praksom kojom se favorizuju društva diskutabilnog kvaliteta.

“Poseban problem a to smo već naglasili je poribljavanje vodotokova alohtonim vrstama riba što je pokušaj pravljenja dimne zavjese i paravana opštem haosu koji vlada u sektoru slatkovodnog ribarstva."

Bonus video: