NVO "Džonatan Livingston": Druženje, igra, zabava i kreativnost djece

Psiholog Žana Đurović, kaže da je od početka februara ova NVO počela sa realizacijom projekata pod nazivom "Klub za djecu i mlade"
366 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 15:45h

U “moru” nevladinih organizacija u Crnoj Gori, jedna zasigurno privlači pažnju, prvo svojim imenom, pa onda svim ostalim - “Džonatan Livingston”.

Nevladino udruženje koje se bavi problemima djece i mladih iz marginalizovanih grupa, osnovano u junu 2013. godine, sa sjedištem na Cetinju.

Za sve vas koji ste zaboravili, one koji to možda ne znaju "Galeb Džonatna Livingstona" je pripovjetka koju je napisao i godine 1970. u obliku knjige izdao američki avijatičar i književnik Ričard Bah.

Predstavlja svojevrsnu basnu čiji je protagonist morski galeb po imenu Džonathan Livingston. Knjiga je svojim propovijedanjem ideja o duhovnoj samopomoći i nadvladavanju fizičkih ograničenja našla brojnu publiku među sljedbenicima kontrakulture te postala bestseler.

Na isti način, grupa psihologa I prosvjetnih radnika uključenih u ovu NVO , pokušava da podstiče kreativni i savremeni rad, koji podrazumijeva razvoj dječijih potencijala i izvan porodičnog I školskog okvira, te da u sve te aktivnosti da uključi I afirmiše djecu i omladinu iz socijalno osjetljivih grupa (romske djece, djece sa poteškoćama u razvoju i djece slabijeg ekonomskog statusa).

Psiholog Žana Đurović, kaže da je od početka februara NVO Džonatan Livingston počeo sa realizacijom projekata pod nazivom "Klub za djecu i mlade", koji realizuju kroz različite tipove radionica (psihološke, edukativne, računarske, kreativne...).

Djeca imaju priliku da svoje slobodno vrijeme ispune zanimljivim sadržajima: druženjem, igrom, zabavom i usvajanjem korisnih znanja i vještina. Klub je mjesto u kom se djeca osjećaju sigurnim da izraze svoju kreativnost i razmišljanja, prilika da usvoje korisne životne vještine, ali i mogućnost da bolje upoznaju sebe i druge i nauče principe funkcionalne komunikacije", istakla je Đurović.

Njena koleginica Dejana Rudović kaže da su utisci korisnika sjajni, da djeca vole da dolaze i da su zadovoljni postignutim rezultatima.

"I pored toga što klub predstavlja mjesto za zabavu i druženje, posebnu pažnju poklanjamo razvoju svijesti o pravima i potrebama drugih, ali i ličnoj odgovornosti, što pomaže djeci da samosvjesnije i uspješnije uspostavljaju relacije sa drugima. Takođe, pomoći će im da usvajaju inkluzivne vrijednosti, da bolje razumiju i prihvataju različitost, a doprinijeće i većoj spremnosti da pruže podršku i pomoć", kaže Rudović.

Programom rada Kluba, predviđena je i realizacija više akcija koje će imati za cilj aktivnije učešće djece i mladih u život zajednice. Tako su zajedno sa predstavnicima Đačkog parlamenta OŠ "Njegoš", organizovali osmomartovsku akciju, u kojoj su djeca poklanjala svojim sugrađankama cvijeće i čestitke, koje su napravili na likovnim radionicama.

"Nakon akcije uz pomoć DJ Mikelija organizovana je žurka za djecu, koja je samo jedna u nizu planiranih zabavno-kulturnih aktivnosti. Pripremamo materijal kako bi obilježili svjetski dan knjige i vaskršnje praznike. Trenutno realizujemo i akciju pod sloganom "Zajedno možemo više". Ova akcija ima za cilj upoznavanje sa radom naše organizacije kao i ohrabrivanje pojedinaca iz lokalne zajednice da se uključe i pomognu u realizaciji našeg narednog projekta", kaže izvršna direktorica organizacije Aleksandra Žugić.

Iz ove NVO, poručuju da planiraju da nastave aktivnosti u okviru kluba, uključivanjem i edukativnih radionica za djecu koja imaju teškoće u učenju.

"Kroz program Akademije održivosti koji realizuje Fond za aktivno građanstvo, članice organizacije su prošle obuku o tehnikama i načinima prikupljanja sredstava od pojedinaca i kompanija iz lokalne zajednice sa ciljem obezbjeđivanja sredstava za planirani projekat. I tu aktivnost, podržaće Fond za aktivno građanstvo duplirajući svaku pristiglu donaciju", dodaje Žugić.

Međutim,kako to uvijek biva,postoje I problem, jer ova organizacija nema nema stalan prostor za rad. Ipak,nadaju se da će pojedinci i kompanije iz lokalne zajednice prepoznati značaj ove ideje i pomoći da se planirano i realizuje.

Galerija

Bonus video: