Šćekić: U Dnevnom centru nijesmo nikog zaposlili

Kako je saopšteno, sa NVO koje brinu o djeci sa posebnim potrebama je postignut dogovor
3 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 13:34h

Nova lokalna vlast u Beranama nije zasnovala radni odnos ni sa jednim licem u JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, navodi se u saopštenju predsjenika opštine Dragoslava Šćekića.

Kako je saopšteno, sa NVO koje brinu o djeci sa posebnim potrebama je postignut dogovor o formiranju privremene volonterske službe dok se ne stvore zakonski uslovi za javni oglas.

Prema rječima Šćekića, opština duguje preko 15 miliona eura.

"Utvrdili smo i brojne primjere nezakonitog trošenja novca građana iz opštinskog budžeta. Na utvrđene nepravilnosti nismo odgovorili nemuštim saopštenjem, nego brojkama, egzaktnim podacima i krivičnim prijavama protiv odgovornih lica. Iskreno vjerujemo da će se nadležni državni organi u najkraćem roku pokrenuti istražne radnje i potvrditi ono sa čim smo upoznali javnost. A istina je da je novac poreskih obveznika potrošen nezakonito i da je dug opštine enorman do te mjere da ugrožava funkcionisanje lokalne samouprave“, kazao je Ščekić.

Kako je dodao, razmjere panike u rukovodstvu DPS-a i nedostatak osnovne kulture su toliki da upućuju neprimjerene optužbe i na račun ljudi koji su danas u porodičnoj žalosti.

"Ne čudi nas što pominju lokalne izbore u Podgorici jer je rukovodstvo lokalnog DPS-a svjesno da će promjenom vlasti u Crnoj Gori da se raspadne piramida moći koju su nezakonito gradili decenijama. Ne čudi nas što se pozivaju na Podgoricu, jer su i do sada radili samo za partijske potrebe svojih pretpostvljenih, a ne u interesu građana Berana. Čudi nas da pominju nepotizam i otpuštanja jer su to upravo bile poluge njihove vladavine tokom koje su se pojednici iz vrha i njihovo članovi porodica stekli bogatstvo koje se ne može objasniti iz legalnih prihoda koje su ostvarivali. Ne čudi nas što burno reaguju, jer su zloupotrebljavali i sredstva svojih pretpostavljenih, unosno naplaćujući svoj partijski angažman“, kazao je Šćekić.

Opština Berane će, kako je dodao, saopštavati samo provjerene i tačne informacije.

"Činjenica je da je bivša v.d. direktora Marijana Dakić zaposlila 63 lica umjesto 15 koliko je odobrila Vlada Crne Gore. Činjenica je da su čak i tako zaposlena lica dovedena u zabludu i težak položaj, jer za vrijeme svog četvoromjesečnog angažmana nijesu primali plate. Činjenica je i da su primljeni bez javnog oglasa čime su povrijeđena prava na rad ostalih zainteresovanih građana koji su kvalifikovani za obavljanje tih poslova. Nezakonitim i nesavjesnim radom je čak dovela u pitanje i osnovno funkcionisanje funkcionisanje JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju“, kazao je Šćekić.

On je takođe rekao da je činjenica da je bivša v.d. direktora primila u radni odnos 16 lica bez javnog oglasa, uprkos pismenim urgencijama od strane Opštine Berane da ne produžava ugovor ni sa jednim zaposlenim do objavljivanja oglasa.

"Sa druge stane, činjenica je da nova lokalna vlast nije zasnovala radni odnos ni sa jednim licem. Dok se ne stvore zakonski uslovi za javni oglas, sa NVO koje brinu o djeci sa posebnim potrebama je postignut dogovor o formiranju privremene volonterske službe, kako djeca ne bi ispaštala zbog nerazumnih i nelegalnih poteza prethodne uprave“, kazao je Šćekić.

Lica koja su čine privremenu volontersku službu su, objašnjava on, primljena na osnovu prijedloga NVO Korak nade, NVO Ljepša budućnost, pa čak i prijedloga Marijane Dakić.

"Optužbe za nepotizam odbacujemo kao neosnovane jer v.d. direktora Mićo Brakočević nije u rodbinskoj vezi sa odbornikom Živkovićem", piše u saopštenju

"Optužbe za nepotizam odbacujemo kao neosnovane jer v.d. direktora Mićo Brakočević nije u rodbinskoj vezi sa odbornikom Živkovićem. Činjenica je da su na osnovu prijedloga NVO u privremenu volontersku službu primljene Ljiljana Živković i Marija Joksimović. U isto vrijeme je činjenica da je Ljiljana Živković jedini logoped u Beranama koji se prijavio za volonterski rad, te da je i ranije angažovana za potrebe rada Dnevnog centra zbog svoje stručnosti. Činjenica je i da je Marija Joksimović diplomirani psiholog, koja se takođe volonterski prijavila za volonterski rad na zahtjev Marijane Dakić jer je Dnevnom centru potreban psiholog po sistematizaciji. Ona je takođe ranije radila sa djecom sa posebnim potrebama u nevladinim organizacijama“, rekao je Šćekić.

Svi volonteri, dodaje on, su upoznati da se njihov volonterski rad neće vezati za eventualno redovno zapošljavanje, te da će se redovno zapošljavanje obaviti u skladu sa zakonom i strukom.

"Ponavljamo da će za redovno zapošljavanje radnika Dnevog centra biti raspisan javni oglas čim se stvore zakonske pretpostavke. Bez obzira na svakodnevne i učestale pritiske na Opštinu i državne organe i dalje ćemo nastaviti da radimo u skladu sa pozitivnim proipisima, nastavićemo da obavještavamo nadležne organe i javnost o svim nepravilnostima koje su nanijele štetu našoj Opštini i ugrozili opšte interese svih građana Berana. Na internet stranici Opštine Berane ćemo objaviti i dokumentaciju koja će ilustrovati naše navode i staviti tačku na neosnovane optužbe koje DPS Berane iznosi da bi nevješto prikrio duboke tragove finansijskih i drugih nepravilnosti koje su bile zaštitni znak njihove vladavine u Beranama“, kazao je Šćekić.

Galerija

Bonus video: