USSCG protestna šetnja: Sve poruke će biti poruke mladih

Ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja planiran performans koji će, kako je najavljeno iz USSCG, "jasno pokazati status mladih u društvu"
193 pregleda 5 komentar(a)
Ivana Mihajlović, Srđa Keković, Budimir Andrić, Foto: Zoran Đurić
Ivana Mihajlović, Srđa Keković, Budimir Andrić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.04.2014. 10:47h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) organizovaće sjutra Prvomajsku protestnu šetnju koja će krenuti sa Trga Republike, a biće posvećena problemima mladih u društvu.

Koordinator Sekcije mladih u USSCG, Ivana Mihajlović kazala je da će tradicionalna prvomajska šetnja početi u 10 sati, a svi zainteresovani će se okupiti kod Gradske knjižare.

"Šetnja će se nastaviti Ulicom Slobode, preko Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, pored zgrade Skupštine, do Trga Vektre ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja gdje će se održati performans koji će jasno pokazati status mladih u društvu", rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da su u prethodnom periodu težili da animiraju mlade ljude i da ih osnaže kako bi bili aktivniji u društvu i učestvovali u procesima donošenja odluka koje se tiču politika mladih.

"Ne možemo da slavimo 1. maj, nažalost, nemamo od čega da se odmorimo jer i ne radimo. Poslije studija "spavamo" na Birou rada četiri ili pet godina i s vremena na vrijeme nam ponude neki pripravnički gdje nam nijesu zaštićena prava"

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković kazao je da Unija od osnivanja obilježava 1. maj kao najveći radnički praznik, kada se čuvaju tradicionalne vrijednosti koje su utemeljili borci za radnička prava.

"Situacija se od ranijih godina nije popravila, naprotiv pogoršala se u odnosu na prethodnu godinu. Ovu protestnu šetnju će raditi Sekcija mladih i sve poruke sa skupa biće poruke mladih", rekao je Keković.

Na pitanje kako komentariše proslavu Praznika rada koju organizuje Savez sindikata (SSCG), Keković je odgovorio da je dobro što će i ta sindikalna organizacija organizovati protestnu šetnju.

"Prethodnih godina u pisanoj formi predlagali smo kolegama da zajednički organizujemo protestnu šetnju, nikada nijesmo dobili odgovor, niti su oni to obilježavali protestnim šetnjama. Nijesmo dobili poziv da to radimo zajedno", objasnio je Keković.

On smatra da obje sindikalne centrale u budućnosti treba da rade na tome da te šetnje budu jedinstvene kako bi i poruka bila jača.

Član Sekcije mladih i predsjednik Vijeća studenata Fakulteta političkih nauka (FPN), Budimir Andrić pozvao je sve zainteresovane da dođu sjutra i da im se pridruže u šetnji, a najavio je da će na performansu biti prikazana slika crnogorskog društva.

"Ne možemo da slavimo 1. maj, nažalost, nemamo od čega da se odmorimo jer i ne radimo. Poslije studija "spavamo" na Birou rada četiri ili pet godina i s vremena na vrijeme nam ponude neki pripravnički gdje nam nijesu zaštićena prava", kazao je Andrić.

On je pozvao sve da protestnom šetnjom pomognu mladima da "stanu na noge" i da im se obezbijede prava, jer sve te ideje i ciljevi neće imati nikakvu snagu ako ljudi ne stanu iza njih.

Bonus video: