Novine u Kliničkom centru: Bližnji će biti duže uz bolesnike

Do sada su posjete pacijentima bile od 14 do 15 časova i nijesu bile ograničene na broj posjetilaca
58 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 19:16h

Klinički centar Crne Gore od ponedjeljka uvodi novi sistem posjeta pacijentima, pa će kod bolesnika moći da bude samo jedna osoba, ali u periodu od 14 do 19 časova.

Do sada su posjete pacijentima bile od 14 do 15 časova i nijesu bile ograničene na broj posjetilaca.

Direktor KCCG dr Milan Mijović objasnio je da će posjetioci dobiti posebne kartice, koje pacijent dobija pri prijemu u bolnicu.

"Pri prijemu u bolnicu pacijent će uz zdravstvenu knjižicu dostavljati i ličnu kartu kao garanciju za karticu, koju će on dodijeliti onome kome želi. Na ovaj način smo proširili prava pacijenata jer će njegovi bližnji moći da budu duže uz njih, ali opet, neće biti gužvi u bolesničkim sobama", kazao je Mijović.

On je rekao da će propusnica važiti samo za odjeljenje na kome je smješten pacijent. Posjetilac će, nakon što dobije kariticu, prilikom ulaska u KCCG istu provući kroz poseban čitač, a nakon toga će mu biti omogućen boravak uz pacijenta. Takođe, karticu može da ustupi drugom članu porodice ili prijatelju koji želi da posjeti pacijenta, ali tek nakon što on napusti sobu.

Mijović očekuje da će sistem potpuno zaživjeti do kraja maja.

"U izuzetnim slučajevima će uz pacijenta moći da budu dva člana porodice", rekao je on, uz objašnjenje da će u posebnim jedinicama, kao što su Klinika za infektivne bolesti, Psihijatrijska, jedinicije intenzivnog liječenja, važiti posebne kartice, koje će odobravati direktor. Kako je rekao, uvođenje novina nije iziskivalo troškove ustanove.

Mijović je rekao da će svi ulazi u KCCG biti zatvoreni poslije 21 čas, i da od tada obezbjeđenje sa glavnog ulaza prelazi u Urgentni centar.

"Projekat će se nastaviti uvođenjem posebne dokumentacije koja će biti dostupna pacijenta pri prijemu. Tako će bolesnici dobijati formular u kome će im biti detaljno predstavljena prava i svojim potpisom će davati saglasnost za liječenje. Takođe, ljekari će u posebnom dokumentu na pismeni način obavještavati porodicu o stanju pacijenta", rekao je on.

Pacijentima će biti dostavljen na potpis, ukoliko žele, i dokument kojim dozvoljavaju da njihovi rezulatati liječenja ulaze u zvanične studije i da snimci budu dostupni u udžbenicima.

Mijović je rekao da će svi ulazi u KCCG biti zatvoreni poslije 21 čas

Budući da je riječ o značajnim novinama, Mijović najavljuje da će ta dokumetna biti uvođena postepeno.

Konsultovali agenciju o uzimanju ličnih karti

Mijović je rekao da su kontaktirali Agenciju za zaštitu ličnih podataka oko toga da li smiju da zadržavaju lične karte pacijenata.

"Inače, prilikom dolaska u bolnci je obavezno dinijeti zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu koji su sastavni dio naše medicinske dokumentacije, i mi smo obezbijedili posebne sefove za čuvanje tih dokumenata", kazao je on.

Galerija

Bonus video: