40. godina rada

Pavićević: Univerzitetu potrebna podrška i stabilno finansiranje

"UCG u poslednje vrijeme nije na nivou na kom bi trebalo da bude, s obzirom na to da postoji tendencija da se privatni univerziteti razvijaju"
53 pregleda 3 komentar(a)
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2014. 11:29h

Univerzitetu Crne Gore (UCG) potrebna je podrška države i stabilno finansiranje, kao i stimulisanje upisa na tu instituciju, da bi i dalje ostala lider po broju visokoškolaca i kvalitetu studija, ocijenjeno je iz Studentskog parlamenta UCG.

Član Studentskog parlamenta UCG, Miloš Pavićević, kazao je, povodom 40. godišnjice UCG, da je to univerzitet sa najdužom tradicijom i ubjedljivo najvećom studentskom populacijom, koja broji oko 22.500 studenata.

On smatra da je potrebna značajna podrška Vlade da UCG ima stabilno finansiranje, kako bi sa tim i novcem koji ima od školarina i međunarodnih projekata mogao da obezbjeđuje plate akademskoj zajednici i sve što je potrebno za funkcionisanje te institucije.

"Potrebno je, s jedne strane, stabilno finansiranje od države, a potrebno je na sve načine stimulisati upis na državni univerzitet, kako bi i u narednim godinama ostao lider po broju studenata", rekao je Pavićević agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, tradicija, broj studenata i činjenica da je UCG iznjedrio najveći broj onih koji su danas na odgovornim pozicijama u Crnoj Gori i da je kroz istoriju uvijek bio predvodnik crnogorskog društva, ukazuje na to da treba da ima značajno mjesto u crnogorskom društvu.

Pavićević smatra da je Univerzitet autonoman, u službi razvoja akdemske zajednice, nauke i visokog obrazovanja koje treba da bude okosnica crnogorskog društva

On je rekao da i sad postoji podrška nadležnih institucija, ali da da vjeruje da u narednom periodu treba da bude na većem nivou.

"I da će se, uz poštovanje privatnih univerziteta i činjenice da je Crna Gora otvoreno tržište kad je u pitanju visoko obrazovanje, veća pažnja pokloniti državnom univerzitetu, koji je u poslednjih par godina bio u velikim finansijskim problemima", naveo je Pavićević.

On smatra da država treba iz godine u godinu da izdvaja sve više novca za državni univerzitet ili da to bude na stabilnom nivou kako bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje univerziteta.

"A ne da postoji tendencija koja je postojala do prošle godine, kad je UCG iz godine u godinu prihodovao od države manje sredstava", rekao je Pavićević.

On je kazao da, u poslednje vrijeme, privatni univerziteti na razne načine pokušavaju da privuku srednjoškolce.

"Zabrinjava da se na birou rada nalazi veliki broj visokoškolaca, zbog čega su pojedine univerzitetske jedinice, mislim na Pravni fakultet, u značajnoj mjeri bile ograničile broj studenata koji će upisati osnovne studije", kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, podatak da će Pravni fakultet ove godine upisati samo 200 studenata, u poređenju sa prošlim vremenima kad se godišnje upisivalo više od 600 studenata, upozorava da treba uskladiti upisnu politiku sa tržištem rada.

"Jer veliki broj visokoškolaca je na birou rada, zbog čega su pojedini fakulteti primorani da smanje broj studenata. To ograničavanje, s jedne strane, ide u prilog i privatnim univerzitetima, jer oni koji ne budu bili u prilici da upišu državni, biće primorani da upišu privatni", naveo je Pavićević.

Komentarišući ocjene da državni univerzitet treba da bude autonoman, Pavićević je rekao da je autonomija UCG odredba koja je sadržana u Ustavu, kao najvišem pravnom aktu i zakonskim propisima.

On smatra da je Univerzitet autonoman, u službi razvoja akdemske zajednice, nauke i visokog obrazovanja koje treba da bude okosnica crnogorskog društva.

"Vjerujem da će se autonomija razvijati i u narednom periodu i da će čitava akademska zajednica i sve nadležne službe biti u službi studenata, koji treba da budu u središtu visokog obrazovanja, kao i u svim zemljama gdje je ulaganje u taj sektor investicija za budućnost, a ne trošak kako ga pojedini doživljavaju", zaključio je Pavićević.

Preporučujemo za Vas