Kotor: U utorak izložba o ženskoj istoriji Boke, uskoro i internet stranica

Akciju Istorija koje nema podstakao je manjak informacija u postojećim izvorima tokom istraživanja „Ženske mape Boke Kotorske”
71 pregleda 0 komentar(a)
Istorija koje nema, Foto: Expeditio
Istorija koje nema, Foto: Expeditio
Ažurirano: 28.04.2014. 11:53h

NVO Expeditio iz Kotora na Pjaci od Kina u Kotoru sjutra u 18 sati organizuje izložbu "Istorija koje nema".

"Istorija koje nema” je umjetnički projekat podstaknut istraživanjem pod nazivom „Ženska mapa Boke Kotorske” koje je realizovala NVO Anima od juna do decembra 2013.

Prvobitna ideja bila je da se kroz istraživanje prepoznaju slojevi ženske istorije Boke, te da se zatim, na kretivan način, predstave javnosti kroz umjetničku intervenciju u javnom prostoru. Istraživanje NVO Anima sastojalo se od pretraživanja građe u bibliotekama i arhivima (traganje za izvornim dokumentima i knjigama, novinama i časopisima), a obavljeni su i razgovori sa jednim brojem pojedinaca.

"Tokom istraživačkog rada na „Ženskoj mapi Boke Kotorske” postalo je jasno da u bibliotekama i arhivima ima veoma malo podataka o ženama, da informacije nijesu objedinjene ili su teško dostupne. Ovakvo stanje potvrdilo nam je sliku jasnih podjela na: Javnu sferu koja pripada muškarcima - ona koja se bilježi, pamti i glorifikuje i privatnu sfera koja pripada ženama (prostor svakodnevnog života, reprodukcije) – ona koja ostaje neupamćena, podrazumijevajuća i, u istorijskom pogledu - ignorisana", navodi se u saopštenju NVO Expeditio.

Manjak informacija u postojećim izvorima tokom istraživanja „Ženske mape Boke Kotorske” podstakao je na pokretanje akcije pod nazivom ISTORIJA KOJE NEMA.

"Smatrali smo da je, iz ličnih - privatnih uspomena žena i muškaraca, zanimljivo i dragocjeno sagledati koliko se različitih (divnih, strašnih, toplih, herojskih) ženskih priča krije, te koliko je važno sačuvati ih od zaborava i ponovo vrednovati sferu privatnog u kojoj se ćutke, iz genercije u generaciju, te priče sedimentiraju jedna preko druge u dugu i neprekidnu tišinu", kazali su u NVO Expeditio.

Ta NVO je 8. marta 2014. uputila javni poziv građanima da šalju skenirane fotografije svojih majki, prababa, susjeda, prijateljica, učiteljica, kuma i drugih dragih žena koje su obilježile njihove živote (a više nijesu sa njima). Uz fotografiju je bilo bitno dostaviti i kratku priču zbog čega je ta osoba bila posebna. Poziv je bio upućen svima, bez obzira na pol i godine.

Tokom mjesec dana je sakupljeno preko 60 ličnih priča i mnoštvo fotografija, od kojih će neke biti izložene na platnima u javnim prostorima Kotora.

Kako u formi izložbe nisu u potpunosti mogli da prikažu sav pisani materijal i brojne fotografije koji su dobili, u NVO Expeditio su odlučili da, nakon izložbe, pokrenu veb sajt „Istorija koje nema”, na kome će biti objavljen i svima dostupan dragocjen materijal koji je prikupljen. Veb sajt će takođe omogućiti da se postojeća zbirka sjećanja obogati novim pričama.

Bonus video: