Buka, stres, prašina, visoke temperature... loše utiču na zdravlje radnika

"Zdravlje zaposlenih je ključna pretpostavka ostvarivanja porodičnog prihoda, produktivnosti i ekonomskog razvoja"
185 pregleda 2 komentar(a)
radnik u šahti, Foto: Rojters
radnik u šahti, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.04.2014. 07:55h

Bezbijednost radnika koji koriste hemikalije na radnom mjestu je tema ovogodišnjeg Dana zaštite i zdravlja na radu, koji se obilježava od 2003. godine, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva zdravlja.

"Međunarodna organizacija rada (MOR) 28. april obilježava kao Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu u cilju promovisanja prevencije povreda na radu i profesionalnih bolesti na globalnom nivou. Proslavom ovog dana želi se usmjeriti međunarodna pažnja na nove trendove u oblasti zaštite i zdravlja na radu, ali i ukazati na probleme koji se odnose na smrtne slučajeve, teške povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom u svijetu, navodi se u saopštenju.

Svake godine nastaje oko 260 miliona povreda na radu, procjenjuju MOR i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Na radu smrtno strada oko dva miliona radnika, a veliki je broj slučajeva nastanka profesionalnih oboljenja.

"Zdravlje zaposlenih je ključna pretpostavka ostvarivanja porodičnog prihoda, produktivnosti i ekonomskog razvoja, zato je očuvanje i unaprijedjenje radnog kapaciteta važna funkcija zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga", navodi se u saopštenju.

Ekonomski aktivno stanovništvo u prosjeku provede trećinu svog vremena na radnom mjestu. Dobri radni uslovi obezbjeđuju socijalnu zastitu, prilike za lični razvoj, zaštitu od fizičkih i psihosocijalnih nesreća

"Tako 37% svih problema sa kičmom i leđima; 16% problema sa sluhom; 13% problema sa hroničnim obstruktivnim plućnim bolestima; 11% problema sa stresom; 8% problema sa povredama; 8% problema sa depresijom; 9% problema sa kancerom pluća; 2% problema sa leukemijom su posljedice pomenutih rizika".

Ekonomski aktivno stanovništvo u prosjeku provede trećinu svog vremena na radnom mjestu. Dobri radni uslovi obezbjeđuju socijalnu zastitu, prilike za lični razvoj, zaštitu od fizičkih i psihosocijalnih nesreća.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo zdravlja, nastaviće zajedno sa drugim državnim inistitucijama, da rade na pormociji prevencije zaštite na radu i zdravstvene kulture u cilju unaprijeđenja ove oblasti u Crnoj Gori. Tako će se u toku 2014. i 2015. godine realizovati kampanja, koju je na evropskom nivou pokrenula Evropska agencija za zaštitu i zdravlje na radu pod nazivom „Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta“, navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva zdravlja.

Pokrenuta je i inicijativa za izradu programa “Uvođenje zaštite i zdravlja na radu u obrazovanje” čije je cilj postepeno upoznavanje djece, učenika i studenata sa pravilima za bezbjedan rad, kako bi oni postepeno proširili svoja znanja iz zaštite i zdravlja na radu.

Bonus video: