Critical Mass u Podgorici: Ulice za bicikliste

Iz organizacije su kazali da su ovog puta zbog loših vremenskih uslova vožnju pomjerili za nedjelju
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2014. 15:45h

Nevladina organizacija Biciklo.me uz podršku sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori organizovala je grupnu vožnju biciklima.

Ovogodišnji “Critical Mass” organizovan je povodom Dana planete Zemlje, a u vožnji je učestvovalo oko 200 biciklista, među njijma i pripadnici diplomatskog kora.

U cilju rekreacije građana, popularisanja biciklizma kao najzdravijeg vida gradskog saobraćaja i unapređenje saobraćajnih navika ovakve vožnje podgoričkim ulicama organizuju se svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu.

Iz organizacije su kazali da su ovog puta zbog loših vremenskih uslova vožnju pomjerili za nedjelju.

"Veoma sam zadovoljan odzivom Podgoričana koji su učešćem u našoj vožnji pokazali da su ljubitelji vožnje biciklima. Dobili smo podršku diplomatskog kora, a događaj je obezbjeđivala je i policija.", kazao je ispred NVO Biciklo.me Blažo Crvenica.

Crvenica je podsjetio da vožnja biciklom, osim što poboljšava zdravlje, smanjuje i potrošnju fosilnih goriva i na taj način doprinosi poboljšanju uslova za život na zemlji.

“Svake godine na Dan planete Zemlje osvrnemo se na naš odnos prema planeti koja nam je dala život. Vazduh koji dišemo, voda koju pijemo i zemlja na kojoj uzgajamo hranu dio su delikatnog globalnog ekosistema koji je pod sve većim čovjekovim pritiskom. Moramo shvatiti da, uporedo sa rastom populacije, dinamika kojom trošimo resurse koje nam pruža planeta jednostavno nije održiva. Moramo biti sposobni da mijenjamo navike i stavove. Posebno je važno da se suočimo sa načinom na koji generišemo energiju koju koristimo za sveopšti napredak. Sagorijevanje fosilnih goriva je osnovni uzočnik globalnog zagrijavanja koji ubrzano ugrožava prosperitet i stabilnost u svim djelovima svijeta", kazao je Crvenica.

[FOTO] Na biciklu kroz Podgoricu >>>

Biciklisti su se krenuli sa Trga republike, provozali se Ulicom slobode, potom 13. jula, Moskovskom, Bulevarom revolucije, Crnogorskih serdara i Ulicom kralja Nikole se vratili na start vožnje.

Galerija

Bonus video: