Vojnicima kupuju tone eurokrema i čokolade

Ministarstvo odbrane potrošiće 900 hiljada na hranu i piće za pripadnike vojske
177 pregleda 29 komentar(a)
Vojska CG, Vojnici, Foto: Siniša Luković
Vojska CG, Vojnici, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.08.2018. 05:29h

Ministarstvo odbrane potrošiće četiri miliona eura za četiri godine na hranu i piće za pripadnike Vojske Crne Gore i njene zaposlene. Hrana i piće namijenjeni su za kasarne u Podgorici, Nikšiću, Kolašinu, Pljevljima i Baru i aerodromu Golubovci.

“I eventualna druga mjesta na teritoriji Crne Gore gdje borave jedinice VCG, što će se definisati dispozicijom za isporuku artikala hrane”, precizira se tenderskom dokumentacijom.

Okvirni sporazum se zaključuje na period od četiri godine, a dok se ugovor o javnoj nabavci na osnovu okvirnog sporazuma zaključuje na period do godinu dana. Za to će jednogodišnjim ugovorom biti namijenjeno 900 hiljada eura od četiri miliona, a od te sume će od svih kategorija hrane i pića najviše biti potrošeno na slatkiše - 90.000 eura. Kako se navodi biće nabavljeno 1,1 tona čokolade, dvije tone eurokrema, 3.000 kilograma kolača, 7.000 kilograma čajnih kolutića i drugih čajnih peciva. Na mlijeko i jogurt biće potrošeno 75.000 eura, a tenderskom dokumentacijom je predviđena nabavka i čokoladnog mlijeka i voćnih jogurta.

U tenderskoj dokumentaciji predviđeno je da Ministarstvo odbrane potroši 60.000 eura na vodu, sokove i alkoholna pića, a predviđena je nabavka “koka kole”, “fante” i “švepsa”, vina, 120 flaša lozove rakije kao što je “Prvijenac” i više stotina limenki “Nikšićkog” ili nekog sličnog piva. Za svježe voće i povrće Ministarstvo će izdvojiti 60.000 eura, a 10.000 eura za svježa jaja.

Za svježe juneće i svinjsko meso predviđeno je 68.000 eura, na piletinu i ćuretinu 19.000 eura a hiljadu eura manje na svježu i smrznutu ribu. Tenderskom dokumentacijom je predviđeno da će se okvirni sporazum zaključiti sa tri prvorangirana ponuđača za svaku od kategorija prehrambenih proizvoda i pića. Među tim kompanijama su se našle “Voli”, “Goranović”, “Veletex” i “Meso promet”. Ministrstvo na čijem je čelu Predrag Bošković će potrošiti i 460.000 eura na rekonstrukciju kuhinjsko-trpezarijskog bloka u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. Tenderskom dokumentacijom predviđeno je da se za građevinske, zanatske i instalaterske radove potroši 310 hiljada, 145 hiljada na nabavku i ugradnju kuhinjske opreme, a preostalih 5.000 eura na nabavku materijala i inventara za rad u restoranima.

Za namještaj daju 33 hiljade

Ministarstvo odbrane potrošiće 33 hiljade eura na namještaj kojim planira da opremi svoje prostorije u šest gradova, uključujući i Podgoricu. Za tih 33.000 potrebno je, između ostalog, da se dostavi 105 kancelarijskih fotelja, 22 klub fotelja, 20 korpi za otpatke, 15 korpi za kišobrane, 12 ormara, 24 radna stola, 12 stolova za štampače i šest klub stolova i 18 polica za zid. Garantni rok za namještaj je dvije godine. Iz Ministastva traže da se namještaj dostavi u roku od do 45 dana od dana zaključivanja ugovora.

“U slučaju neopravdanog kašnjenja pri izvršenju ugovornih obaveza, izabrani ponuđač će plaćati penale za svaki dan neopravdanog kašnjenja u iznosu od 0,2 procenta od ukupno ugovorene cijene”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Bonus video: