Minibus za đake sa Konika: Neće pješačiti po kiši i mokri dolaziti u školu

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović zahvalila se institucijama koje brinu o djeci
0 komentar(a)
Romi, škola, Foto: Boris Pejović
Romi, škola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2014. 14:08h

Đaci sa Konika, Romi i Egipćani, obradovali su se su mini autobusu kojim će ubuduće putovati u školu, što će im olakšati put pogotovo zimi.

Minibus je dar njemačke humanitarne organzacije “Help”, koja je od Ministarstva inostranih poslova te zemlje dobila 25 hiljada eura za nabavku.

Njim će se voziti đaci koji idu u osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Vladimir Nazor “, “Savo Pejanović”, “21. maj“, “Marko Miljanov“ i “Božidar Vuković-Podgoričanin”.

"Radujemo se autobusu, jer ubuduće nećemo morati da idemo pješke. Imaćemo i više vremena za igru i učenje...”, kazala je Škurta Mujaj.

Đaci tvrde da su veoma dobro prihvaćeni u školama i da do sada nijesu imali problema sa drugom djecom, a da je autobus još razlog više da nastave redovno školovanje.

Đaci tvrde da su veoma dobro prihvaćeni u školama i da do sada nijesu imali problema sa drugom djecom

“Lijepo smo se danas zabavili i radujemo se što smo dobili autobus. Mnogo će da nam znači, pogotovo kada pada kiša, jer nećemo dolaziti mokri u školu”, kazala je Dženeta Mustafa na svečanosti održanoj u OŠ “Božidar Vuković-Podgoričanin".

Juče je upriličena i probna vožnja za đake.

"Autobus je lijep i čist, mnogo mi se sviđa i nadam se da će takav ostati i ubuduće”, rekla je Srđana Beriša.

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović zahvalila se institucijama koje brinu o djeci i raseljenim licima:

“Djeci iz Kampa od 2008. na raspolaganju su dva kombija koje je obezbjedilo Ministarstvo prosvjete”.

Fišer: Previše ih ne završi ni osnovnu školu

Ambasador Njemačke Pius Fišer ocijenio je da prevelik broj učenika romske populacije prekine osnovno obrazovanje i da je to segment u kojem ima dosta prostora za napredak.

"Imamo informaciju da sve više romske i egipćanske djece napušta školovanje i na tome treba dosta da se radi. Cilj svih nas treba da bude da ovu djecu što duže zadržimo u školama, kako bi što više njih dobilo makar osnovno obrazovanje", kazao je Fišer.

Bonus video: