Džafić: Neka trpe, oni su funkcioneri

Poslanici, NVO aktivisti i novinari su više od godinu žrtve uvredljivih karikatura UPIS-a koje objavljuju “Pobjeda” i TV 777
124 pregleda 7 komentar(a)
Abaz Beli Džafić, Foto: Zoran Đurić
Abaz Beli Džafić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.04.2014. 12:24h

Predstavnici Agencije za elektronske medije (AEM) nijesu juče pokazali namjeru da zaštite poslanike, NVO aktiviste i vlasnike nezavisnih medija, koji su više od godinu žrtve neumjesnih i uvredljivih karikatura koje Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) objavljuje u “Pobjedi” i Televiziji 777. Riječ je o udruženju koje kontroliše vlasnik Lutrije CG Sava Grbović, koji je usko povezan sa Nikšićaninom Branislavom Mićunovićem.

Nakon žučne rasprave u skupštinskom Odboru za politički sistem predstavnici AEM, koja nadzire sadržaj TV stanica, tvrde da oni nemaju šta da traže na kontrolnom saslušanju i da im paralment zadire u nezavisnost.

“Oni su javni funkcioneri, neka trpe malo, neću da dolazim u Skupštinu svaki put kad se neki poslanik malo uvrijedi”, rekao je direktor AEM-a Abaz Džafić “Vijestima”.

On je zamjerio parlamentu i što su na odboru zatekli predstavnike NVO, o čemu nijesu bili informisani: “Nijesmo tamo došli da nam neko sudi i ne vidim u Zakonu o elektronskim medijima uporište za kontrolno saslušanje. Ako su mediji pomenuli nekog poslanika, pa ih nijesmo kaznili, sada treba da nam sude. Koji je to programski sadržaj narušen, mene jedino to zanima, a ne da li je neki poslanik uvrijeđen. Neka trpe, trpim i ja jer sam za to plaćen“, rekao je Džafić.

On podsjeća da je EK u posljednjem izvještaju zamjerila parlamentu da narušava nezavisnost Agencije, koja nema obavezu da mu podnosi izvještaje.

Vulgarni “slikokazi” UPIS-a bili su povod da Mladen Bojanić (PCG) inicira sjednicu odbora da bi se raspravljalo o Programskim standardima u elektronskim medijima. Na njoj su ga predstavnici AEM-a uputili da im podnese žalbu, saopštavajući da ne vide ništa sporno u tim programskim sadržajima.

Član Savjeta AEM Ranko Vujović, koji je jedan od organizatora konferencije “Riječ, slika, neprijatelj” čija je svrha pokušaj diskreditacije kritički nastrojenih medija, uputio je Bojanića da im pošalje žalbu, pa ga nakon toga savjetovao da se obrati sudu ako je uvrijeđen.

Bojanić je “Vijestima” rekao da UPIS-u očigledno smeta kako su glasali za Zakon o igrama na sreću.Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima zabranjuje podsticanje ili širenje govora mržnje.

Aktivista NVO sektora Goran Đurović kazao je da AEM krši Zakon o elektronskim medijima jer dozvoljava rad onima koji ne plaćaju naknade: “Pola miliona eura AEM nije naplatila. Oštećen je i budžet Crne Gore jer se višak prihoda AEM na osnovu zakona uplaćuje u budžet. Među radio stanicama koje najviše duguju su Antena M, Radio Atlas, Radio Montena, a među televizijskim stanicama TV MBC, TV Atlas, NTV Montena, TV Pink M”. Džafić je odgovorio da se emiteri tolerišu svjesno, jer bi se u suprotnom većina medija ugasila.

AEM nezakonito oprostio Elmagu i TV IN 129.000 eura

Zbog nezakonitog rada AEM-a neka potraživanja od TV stanica nikada neće biti naplaćena jer direktor AEM nije, u skladu sa Zakonom, ukinuo momentalno odobrenje za rad Televiziji Elmag, koja je ostala dužna 52.000 i TV IN koja je ostala dužna 77.000 prije nego su samostalno prestale sa radom, rekao je Đurović.

On dodaje da dok se gomilaju nenaplaćena potraživanja i kontinuirano krši zakon, AEM je velikodušna pa ponovo, mimo propisa, isplaćuje sredstva za humanitarnu pomoć i donacije u iznosu od 4.150 eura u prvoj polovini ove godine. “AEM nije socijalna ustanova i svaki prostor koji može biti korišćen za razne manipulacije treba smanjiti bez obzira na plemenite namjere”, rekao je Đurović “Vijestima”.

Bonus video: