Druga Parada ponosa u Podgorici: Očekuju više ljudi, a manje nereda

“Biće organizovan i izbor za najvećeg homofoba i prijatelja LGBT zajednice"
155 pregleda 25 komentar(a)
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2014. 11:18h

Organizacioni odbor druge Parade ponosa u Podgorici još nije donio odluku o definitivnom datumu kada će predstavnici LGBT popupalcije i njihovi podržavaoci prošetati ulicama Glavnog grada.

Članica Odbora iz NVO Kvir Montenegro Ana Dedivanović poručila je da će javnost biti obaviještena o datumu, čim on bude određen zajedno sa predstavnicima Uprave policije.

U međuvremenu od 17. maja, kreće kampanja, koja će prethoditi paradi, a ima za cilj da poboljša vidjljivost LGBT zajednice.

“Biće organizovan i izbor za najvećeg homofoba i prijatelja LGBT zajednice. Lista kandidata biće objavljena sljedeće sedmice na sajtu organizacije, kada će početi i glasanje koje će trajati do Prajda”, poručila je Staša Baštrica iz te organizacije.

Predsjednik UO Kvir Monitenegro Danijel Kalezić kazao je da očekuju da ovogodišnja parada bude posjećenija od prošlogodišnje, budući da na to ukazuju kontakti koje imaju u zajednici.

“Očekujemo podršku organizacije koje su je dale i prošloj paradi, a zatražili smo sastanke i sa predstavnicima državnih organa. Izostanak njihove podrške anulirao bi sve što je država do sada u radila na tom polju”, kazao je Kalezić. On očekuje manje nemire, kao i bolju reakciju tužilaštva u njihovom procesuriranju.

Kalezić je kritikovao rad Vladinog Savjeta za antidiskrinimaciju, koji, kako je kazao, nije prihvatio nijednu njihovu sugestiju, a isto su uradili i iz Vlade kada je riječ o njihovim predlozima za poboljšanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije za poboljšanje položaja LGBT osoba.

“Hvala ministru za ljudska i manjinska prava Suadu Nunanoviću koji ove godine dovodi u pitanje opravdanost održavanje prajda”, kazao je Kalezić.

Prva parada održana je 20. oktobra u Podgorici, obilježili su je sukovi policije i demonstranata van zone održavanja prajda.

Bonus video: