Odgovor novinara upravi ZIKS-a: Priznali ste da nas pratite

"Nije dovoljno da insistirate na propisima, već treba da ih poštujete"
202 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, Foto: Luka Zeković
ZIKS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2014. 15:08h

Zadivljujuća je brzina Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a kada treba da odgovori na nešto što upravi nije po volji.

To ste pokazali i posljednjim reagovanjem u kojem, umjesto da vodite dijalog sa nezadovoljnim službenicima, jer tvrdite da znate ko su, pokušavate da okrivite „Vijesti“ koje su prenijele probleme sa kojima se ti službenici srijeću.

Sa druge strane, zapanjujuće je koliko je ista ta služba neefikasna kada treba da odgovorite na novinarska pitanja - neke odgovore čekali smo duže od mjesec.

Tvrdite da Velimir Veljo Perović nije naimenovan na mjesto zapovjednika zatvorske policije. Više kredibilnih izvora iz spuškog zatvora tvrdi da se Perović ponaša kao da je, u najmanju ruku, načelnik.

Da li je formalno imenovan ili je samo dobio odriješene ruke, manje je bitno. Nijeste izdržali da ne napišete kako, zaboga, u ZIKS-u nije bilo zlostavljanja od druge polovine 2012. godine - u prevodu, od kad je u direktorsku fotelju sjeo Miljan Perović.

Da li ste zaboravili na prebijanja i mučenja zatvorenika koja su se ranije dešavala? ZIKS je postojao i prije druge polovine 2012. godine i u njemu su se dešavala prebijanja, pa čak i sumnjive smrti zatvorenika. I o tome takođe svjedoče raniji izvještaji CPT i nevladinih organizacija, ali i postupci koji se vode pred sudovima upravo zbog toga. O „zavidnom profesionalnom ambijentu“ i „dosljednoj primjeni zakona“ najbolje svjedoči i to što na stotine osuđenika i pritvorenika, koji na to nemaju pravo, posjeduju mobilne telefone koji su gotovo non-stop aktivni.

Za takvo stanje nijesu krive „Vijesti“.

Raduje me vaše priznanje da za vas nijesu anonimni izvori „Vijesti“, jer ste time priznali da pratite kretanje i komunikaciju ili svojih službenika ili novinara. Drugačije niste mogli saznati ko je, od oko 500 zaposlenih u ZIKS-u razgovarao sa “Vijestima”. Zbog toga pozivam nadležne da utvrde ko vas je za to ovlastio i na osnovu čega. Što se tiče „insistiranja na poštovanju Zakona i propisa“, nije dovoljno samo da insistirate na tome, već treba da ih poštujete. Dok god službenici koji tamo rade i koji su najbolji poznavaoci stanja u ZIKS-u budu govorili drugačije, mi ćemo, nakon provjera, ukazivati na negativne pojave, poput ove o kojoj smo pisali.

Bonus video: