Mijajlović opet vadi iste mine: RCUD-u posao od 75.000 eura

Isti posao je Vladin RCUD već obavio 2008. godine na 612.000 kvadrata morskog dna i naplatio astronomskih 860.000 eura
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 18:24h

Kontroverzna Javna ustanova Vlade Crne Gore „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, traganje, spasavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele, ponovno je ovih dana angažovana na poslovima podvodnog deminiranja akvatorijuma marine Porto Montenegro u Tivtu.

Taj posao je RCUD, kojeg vodi bivši policajac Veselin Mijajlović, već obavio 2008. godine na 612.000 kvadrata morskog dna i naplatio astronomskih 860.000 eura. Izvođač radova na proširenju marine, kotorska kompanija “Yu Briv“, međutim, nedavno je zbog sigurnosti svojih radnika i operative, zahtijevala da se ponovo obavi tzv. protivminsko izviđanje i uklanjanje svih eventualnih zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstva na prostoru gdje treba da se nastave podvodni građevinski radovi na konstrukciji novih gatova Porto Montenegra.

Prema tvrdnji dobro obaviještenog izvora “Vijesti“ koji je insistirao na anonimnosti, RCUD je odmah dao ponudu da obavi taj posao za 120.000 eura, ali je prvi put kada je u pitanju obavljanje poslova „deminiranja pod vodom“, dobio konkurenciju.

Privatna kompanija “Big Blue“ iz Nikšića, koju vodi jedan od bivših zaposlenika RCUD i koja je sertifikovana za izvođenje podvodnog deminiranja, za „razminiranje“ 5.000 kvadrata morskog dna i “protivminsko izviđanje“ dijela akvatorija u blizini gata IV, Porto Montenegru je tražila 55.000 eura, plus PDV. Mijajlović je na to reagovao smanjenjem svoje ponude na 75.000 eura, plus PDV. Menadžment marine kanadskog milijardera Pitera Manka RCUD-u je, iako je bio skuplji, ponovo dodijelio posao, koji je Mijajlović već obavljao 2008. Iz Porto Montenegra nezvanično tvrde da je Mijajlović za novu cijenu ponudio da obavi „protivminsko izviđanje“ i eventualno „deminiranje“ na mnogo većoj površini od tražene, odnosno na oko 90.000 kvadrata i da je to jedini razlog zašto je posao ponovo dat RCUD-u.

U džep direktora RCUD-a od ovog posla ide čak 25.000 eura

Imajući u vidu da je i dalje na snazi kontroverzna odluka Upravnog odbora JU RCUD iz 2004. godine, da pored redovne plate, direktor RCUD-a dobija i 25 odsto na čistu dobit koja se ostvari aktivnim djelovanjem direktora Centra u obezbjeđenju i izvođenju poslova deminiranja, proizilazi da će Mijajlović u novom poslu sa kompanijom Pitera Manka u svoj džep staviti skoro 25.000 eura.

Izvor „Vijesti“ upućen u problematiku, ističe da se novi posao na tako velikoj površini ne može kvalitetno obaviti po tako niskoj cijeni, koja je ispod svih zvaničnih standarda, a koje je do sada primjenjivao i RCUD u svojim komercijalnim aktivnostima.

Galerija

Bonus video: