Protestovalo obezbjeđenje Delte: Interventni vod bi da šalju na nas

Nakon što su “Vijesti” sinoć zvale Popovića, koji se nije javljao na telefon, radnici su se oglasili porukom da su postigli dogovor
222 pregleda 0 komentar(a)
Delta obezbjeđenje, GPS, Foto: Luka Zeković
Delta obezbjeđenje, GPS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2014. 06:54h

Dvadesetak zaposlenih u firmi Guard Popovic Security (GPS), koji su raspoređeni na poslovima obezbjeđenja u tržnom centru "Delta City" juče su štrajkovali zbog nesiplaćenih zarada za četiri mjeseca i nefer odnosa vlasnika preduzeća prema njima. Oni su se sinoć okupili u tom tržnom centru, tražeći od vlasnika GPS-a Bojana Popovića da im isplati makar dio zaostale zarade, kako bi nastavili sa radom.

Dva sata nakon što su “Vijesti” oko 20 časova prvo zvale, a potom poslale SMS Popoviću, na što on nije reagovao, radnici su se oglasili porukom da su postigli dogovor i da je sve u redu.

Prije toga, oni su ispričali da ne mogu da se izbore za platu. “Ova firma već godinama posluje tako što vara ljude - većina radi bez ugovora, ne daju nam plate po pola godine, a i kad primamo platu, daju nam je na ruke...", kazali su oni reporteru “Vijesti” dok su štrajkovali, odosno privremeno napustili svoja zaduženja.

Ekipa "Vijesti" u "Delti" je zatekla više od desetak radnika obezbjeđenja GPS-a, koji su tvrdili da među njima ima onih koji su prve ugovore o radu na 30 dana dobili tek kada su u firmi, bez ikakvih ugovora, odradili po godinu ili dvije.

"Ko god se žalio, bio je skrajnut, kažnjen, otpušten. Ugovorom na 30 dana, koji u posljednjih pola godine potpisujemo, nijesu nam zaštićena nikakva prava, ali zato jesu njihova. Inače su potpisani na minimalnu zaradu - 197 eura, ali nam ni to ne isplaćuju, jer stalno kažnjavaju zaposlene, uglavnom sa po 40 odsto umanjenja. Danas smo imali 'okršaj' sa direktorima i šefovima. Tražili smo da nam isplate makar pola plate za januar, a oni su rekli da nemaju i da će nam dati 6. maja. Kada su nam to rekli, tražili smo sve zarađene plate. Znate li kako je nama bilo čekati Novu godinu, Božić, Vaskrs bez para, koje smo zaradili", pričali su radnici.

Oni tvrde da su im nadređeni juče, kada su ih obavjestili da neće izaći iz tržnog centra koji obezbjeđuju, između ostalog i prijetili: “Rekli su nam da će nas sačekati po trojica iz interventnog voda na izlazu. Zovu nas da dođemo u tehničku sobu koja nije pokrivena kamerama, ali samo jedan po jedan - to nećemo da radimo”.

Bonus video: