U ZIKS-u nema borbe za prevlast

"Kadrovska politika u ovom organu državne uprave dio je ukupnih napora u cilju povećanja profesionalnih kapaciteta, poštovanja propisa i ostvarivanja reformi u zatvorskom sistemu"
137 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 20:08h

Povodom teksta u "Vijestima" pod naslovom “Borba za prevlast u spuškom zatvoru“, reagovao je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, na čije čelu je Miljan Perović:

"Netačno je da je Velimir Veljo Perović 'naimenovan' na mjesto zapovjednika zatvorske policije u KP domu Podgorica, jer su na ukupno takva tri radna mjesta postavljeni drugi službenici. Takođe, u kontekstu navodnih prebijanja osuđenih lica, podsjećamo javnost da od polovine 2012. godine u ZIKS-u nije zabilježen niti jedan slučaj zlostavljanja ili prebijanja, o čemu svjedoči izvještaj CPT za 2013. godinu, te izvještaji desetina crnogorskih nevladinih organizacija, prema kojima smo nastupili partnerski u pogledu otvorenosti za njihov monitoring i saradnju. U ZIKS-a ne postoje niti 'borba za prevlast', niti 'nezdrava klima' - kako se spekuliše u tekstu, već su evidentni zavidan profesionalni ambijent, dosljedna primjena zakona, i odnosi razumijevanja između Uprave i službenika na svim nivoima.

Kadrovska politika u ovom organu državne uprave dio je ukupnih napora u cilju povećanja profesionalnih kapaciteta, poštovanja propisa i ostvarivanja reformi u zatvorskom sistemu. Dakle, kadrovsku problematiku i ubuduće ćemo voditi u skladu sa postavljenim ciljevima Ministarstva pravde i ZIKS-a. U tom smislu, a u cilju kadrovskog osvježenja, u skladu sa zakonom i procedurama, krajem 2013. godine primljeno je 25 pripravnika za obavljanje poslova zatvorskog policajca, jer se radi o licima posebno školovanim na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, što je utvrđeno Zaključkom Vlade Crne Gore, usvojenom na sjednici održanoj 18. jula 2013. Vjerujemo da će neki od lvih jjudi u budućem periodu, kroz primjenu strogih kriterijuma, biti okosnica Sektora obezbjeđenja ZIKS-a.

Što se tiče nezadovoljstva u pojedinačnom slučaju, koji je po vašim navodima anoniman, a po našim svakako - ne, insistiraćemo na poštovanju Zakona i propisa, primjenjujući iste aršine prema svima. Osjećamo potrebu da vam sugerišemo da ovakvim optužbama i nagađanjima, ma otkuda dolazile, treba prilaziti odmjerenije i sa adekvatnim dokazima", piše u reagovanju Službe za odnose sa javnošću.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Galerija

Bonus video: