Svi mamografi rade i u punoj su funkciji

"Trenutno su u funkciji mamografi u svim bolnicama i domovima zdravlja i ni na jednom od njih nije pala prašina. Jedino ne radi mamograf u Opštoj bolnici Kotor"
286 pregleda 0 komentar(a)
mamografija, Foto: Mammography-clinics.regionaldirectory.us
mamografija, Foto: Mammography-clinics.regionaldirectory.us
Ažurirano: 24.04.2014. 19:10h

Svi mamografi koje posjeduje crnogroski zdravstveni sistem rade i u punoj su funkciji, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Taj Vladin resor aktivno učestvuje u radu skupštinskog Odbora za zdravstvo i, kako su naveli, žali što njihov predstavnik nije prisustvovao i sjednici održanoj u srijedu, kako bi poslanici dobili potpunu informaciju o sprovođenju dijagnostičke procedure mamografija u crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

"U zdravstvenom sistemu Crne Gore postoje 32 zdravstvene ustanove, ali nemaju i ne treba sve da posjeduju mamograf, već su ovi dijagnstički aparati raspoređeni da zadovolje potrebe stanovnika područja određenih opština. Dakle, svi mamografi koje posjeduje crnogroski zdravstveni sistem rade, u punoj su funkciji i ni na jedan od njih nije pala prašina”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, reformom primarne zdravstvene zaštite posebna pažnja poklanja se promociji i prevenciji zdravlja, tako da se već nekoliko godina sprovodi, između ostalog, skrining karcinoma dojke kod žena starijih od 40 godina.

"U tu svrhu mamograf je instaliran u 14 od ukupno 18 domova zdravlja, odnosno nema ga jedino u Andrijevici, Herceg Novom, Kolašinu i Plavu, ali stanovnice ovih opština mamografiju mogu uraditi u teritorijalno najbližoj zdravstvenoj ustanovi”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da se mamografska snimanja više ne obavljaju u domovima zdravlja Bar, Berane, Cetinje, Kotor, Nikšić i Pljevlja, već u radiološkim centrima pri opštim bolnicama u tim gradovima, budući da je objedinjena laboratorijska i radiološka dijagnostika, odnosno sada radiološki i laboratorijski kabineti pripadaju bolnicama.

“Trenutno su u funkciji mamografi u svim bolnicama i domovima zdravlja i ni na jednom od njih nije pala prašina. Jedino ne radi mamograf u Opštoj bolnici Kotor, gdje je aparat u kvaru izvjesno vrijeme, a do sada nije popravljen, čime treba da se pozabavi menadžment ove zdravstvene ustanove, kako bi ga što prije ponovo stavili u funkciju”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja sprovodi finalne pripreme za početak sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, nakon uspješnog pilotiranja u nekoliko opština.

"Podaci o broju urađenih mamografskih snimanja na godišnjem nivou, predstavljaju dobru uvertiru i polaznu osnovu za implementaciju ovog Nacionalnog programa, a u tu svrhu edukovaćemo i zdravstveni kadar u referentnim centrima regiona, kako bi se što efikasnije i na kvalitetan način borili protiv karcinoma dojke – najčešće maligne bolesti kod žena”, poručili su iz tog Vladinog resora.

Bonus video: