Počelo čišćenje tvrđave Forte mare

Ministarstvo kulture Crne Gore, u saradnji sa ministarstvima za kulturu Italije i Hrvatske, realizuje projekat upisa venecijanskih odbrambenih tvrđava između 15. i 17. vijeka na Listu svjetske baštine UNESCO
191 pregleda 0 komentar(a)
Forte mare, Foto: Slavica Kosić
Forte mare, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.08.2018. 13:46h

Na osnovu preporuka stručne komisije ICOMOS-a (Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja) počelo je uklanjanje samoniklog bilja sa tvrđave Forte mare. To je jedan od prvih koraka koje je preduzela lokalna uprava kako bi tvrđava mogla da se nađe na UNESCO-voj listi zaštićenih kulturnih dobara. Posao je povjeren članovima Planinarskog društvo iz Danilovgrada i posao će trajati pet do šest dana.

Podsjećamo da Ministarstvo kulture Crne Gore, u saradnji sa ministarstvima za kulturu Italije i Hrvatske, realizuje projekat upisa venecijanskih odbrambenih tvrđava između 15. i 17. vijeka na Listu svjetske baštine UNESCO.

Dosije transnacionalne nominacije predat je u januaru 2016. godine i u njemu su tri crnogorska lokaliteta - tvrđava Forte Mare i utvrđenja Kotora i Ulcinja.

Dolazak Komisije ICOMOSa najavljen je za 4. septembar, kako bi konstatovali dokle se stiglo sa radovima, kaže direktorica JUK Herceg Fest Gordana Krcunović-Porobić

“U prvoj fazi moramo da očistimo tvrđavu i prostor oko nje i da demontiramo platno (sada je na tvrđavi ljetni bioskop), a druga etapa podrazumjeva konzervatorske radove”. Za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi Forte mare opredijeljeno je 91.000 eura.

Tvrđava Forte Mare, je najbolje očuvana hercegnovska utvrda čiju je gradnju počeo Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15. vijeka.

U vrijeme turskog upravljanja gradom tvrđava je dobila današnje gabarite, a Toni su je u više navrata dograđivali i uređivali. Pretpostavlja se da su najobimniji radovi izvedeni poslije 1542 jer se od tog vremena pominje kao jaka kula ili kao kula Abas paše. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su uradili obnovu kule prilagodivši je tadašnjoj odbrani I naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv.

Bonus video: