Prva kazna radom u javnom interesu: Osuđenik radi u "Zelenilu"

Iz Ministarstva pravde očekuje da u najskorijem roku još 20 osuđenih lica započne sa izvršenjem kazne na teritoriji opština Herceg Novi i Danilovgrad
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2014. 14:04h

Prva kazna rada u javnom interesu izrečena je na 180 časova rada u javnom interesu, a osuđeno lice je, po presudi Osnovnog suda u Herceg Novom, obavlja u gradskom preduzeću "Zelenilo" .

Sredinom novembra 2013. Ministarstvo pravde je sa pet crnogorskih opština potpisalo sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu.

"Trenutno još jedno osuđeno lice izvršava kaznu rada u javnom interesu u preduzeću "Zelenilo" na pomoćnim poslovima sezonske sadnje. Evidenciju o izvršenim radnim satima u skladu sa zakonom vodi ovlašćeno službeno lice pravnog lica u kojem se izvršava ova kazna, a kontrolu izvršenja kazne prate i službenici Ministarstva pravde – Direkcije za uslovnu slobodu", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dodaje se da se očekuje da u najskorijem roku još 20 osuđenih lica započne sa izvršenjem ove kazne na teritoriji opština Herceg Novi i Danilovgrad.

"Ministarstvo pravde nakon što osuđeno lice izvrši kaznu dostavlja izvještaj sudu koji je izrekao presudu u prvom stepenu o načinu izvršenja predmetne kazne i broju izvršenih časova rada u javnom interesu".

Pored sporazuma sa Glavnim gradom, Ministarstvo pravde je sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu potpisalo i sa Prijestonicom Cetinje i opštinama Danilovgrad, Herceg Novi i Kotor.

"Ministarstvo pravde nastavlja da razvija mrežu javnih i privatnih preduzeća kod kojih će se izvršavati kazna rada u javnom interesu istovremeno promovišući izricanje kazne rada u javnom interesu i kod tužilačkog i kod sudskog kadra, kontinuiranim naglašavanjem benefita koji se ostvaruju ovim vidom kažnjavanja. Cilj Ministarstva pravde u ovoj oblasti jeste da dodatno humanizujemo kažnjavanje, smanjimo budžetske izdatke za izvršenje zatvorskih kazni, smanjimo procenat recidivizma i učinimo da osuđeno lice na izvjestan način "vrati dug" društvu - obavljanjem društveno korisnog rada"m navodi se u asopštenju.

Bonus video: