Crna Gora nije politički stabilna

Institut upozorava da je visoka procjena percepcije kriminaliteta u Crnoj Gori, zbog čega je i toj oblasti dodijeljena dvojka
9 komentar(a)
zastava Crna Gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
zastava Crna Gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.04.2014. 09:02h

Crna Gora se na Globalnom indeksu mira za 2013. godinu našla na 73. mjestu od ukupno 162 zemlje, što je pomak u odnosu na 2012. kada je bila na 81. poziciji.

Na prvom mjestu indeksa Međunarodne organizacije Institut za ekonomiju i mir, koji kroz različite pokazatelje mjeri mir i stabilnosti u zemljama svijeta, našao se Island, a slijede Danska i Novi Zeland, te Austrija, Švajcarska, Japan, Finska, Kanada, Švedska i Belgija, dok je Avganistan na začelju tabele.

Od zemalja okruženja, od Crne Gore su bolje rangirane Slovenija (13), Hrvatska (28), Srbija (62), BiH (71), Kosovo (72), dok je Makedonija na 79. poziciji.

Crna Gora je okarakterisana kao politički nestabilna zemlja, pa je dobila ocjenu dva na skali od 1 do 10. Institut upozorava da je visoka procjena percepcije kriminaliteta u Crnoj Gori, zbog čega je i toj oblasti dodijeljena dvojka.

Kad su u pitanju terorističke aktivnosti, Crna Gora je dobila jedan, a najniža ocjena je proračunata na osnovu prosjeka smrtnih slučajeva, povreda i oštećenja imovine izazvanih terorizmom u posljednjih pet godina.

Procijenili da je vjerovatnoća da se desi politički teror velika

Kada su u pitanju moguće nasilne demonstracije, Crnoj Gori je dodijeljena trojka, dok je je vjerovatnoća za potencijalni politički teror velika, jer je ocjena niska, samo 1,5.

Metodologija je drugačija za ostale parametre, pa je za izborni proces dodijeljena ocjena 8,8 na skali od jedan do 10. Rad Vlade, odnosno kontrola rada vlasti, ocijenjena je peticom, dok je stanje u oblasti građanskih prava i sloboda dobilo nešto veću ocjenu – 7,1.

Institut je procijenio da je sloboda štampe na srednjem nivou, sa ocjenom 33 na skali od 1 do 100, pri čemu niže ocjene ukazuju na veći stepen slobode medija.

Bonus video: