Simboli Budve u gnijezdu Belog orla

Dopunu odluke o upotrebi simbola Opštine Budva predložio je šef DPS Boro Lazović
184 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2014. 17:56h

Reviziju izgleda simbola Opštine Budva, od grba, preko pečata do zastave, uradilo je za potrebe lokalne DPS-SDP-LP vlasti Srpsko društvo za heraldiku, veksikologiju, genealogiju i faleristiku „ Beli orao“ iz Beograda. Potpis da je posao društva “Beli orao“ prihvatljiv dao je član Krunskog savjeta dinastije Karađorđević, arhitekta i priznati heraldičar Dragomir Acović.

Acović je prije dvije decenije uradio sadašnji grb Opštine Budva i ostale simbole. Saglasnost Acovića, kao autora, bila je neophodna kako bi revizija mogla biti usvojena dopunom odluke o upotrebi simbola Opštine Budva, koja će se pred odbornicima naći 28. aprila. Acović je jedan od osnivača Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksikologiju i faleristiku "Beli orao", čiji je bio dugodišnji predsjednik. On se do prije nekoliko godina nalazio na čelu Krunskog savjeta dinastije Karađorđević, čiji je sada medijski najeksponiraniji član.

Dopunu odluke o upotrebi simbola Opštine Budva predložio je šef parlamenta i lider DPS Budve Boro Lazović

Dopunu odluke o upotrebi simbola Opštine Budva predložio je šef parlamenta i lider DPS Budve Boro Lazović, a saglasnost na nju, prije nego što će se uvrstiti na dnevni red, kako je to uobičajena praksa, daju koalicioni partneri, kako bi ona mogla dobiti zeleno svjetlo u Skupštini opštine.

U Liberalnoj partiji, koja je nedavno pokrenula i pitanje povraćaja arheološkog blaga Budve iz Beograda, gdje ga je, kako tvrde, odnio knez Pavle Karađorđević, smatraju da je riječ samo o redizajniranju znaka. Oni kažu da će se založiti da se organizuje stručni okrguli sto, kako bi se razgovaralo o relevantnom simbolu Budve. Šef budvanske LP Blažo Rađenović kazao je “Vijestima” da LP želi da čuje stručni stav ljudi iz oblasti heraldike i dizajna, istoričare i ostale koji poznaju istoriju i tradiciju ovog podneblja.

Za opozcioni SNP, kako je rekao Mijomir Pejović, nema nijednog razloga da ne glasa za odluku, tim prije što ju je potpisao član Krunskog savjeta dinastije Karađorđević: “Acović je svjetski priznati stručnjak. To što je član Krunskog savjeta Karađorđevića za nas ne predstavlja ništa diskriminirajuće. Podsjetiću da je u septembru 1925. kralj ujedinitelj Aleksandar prvi put posjetio Budvu, gdje je dočekan na jedan veličanstven način ispred glavnih gradskih vrata. Tu je bio postavljen slavoluk u njegovu čast. Svi Budvani su tog dana bili svečano obučeni kako bi pozdravili svog kralja i to, pored Vile Miločer, govori o povezanosti naroda ovog kraja sa Karađorđevićima.

“Beli orao” je autor velikog grba Beograda i Srpskog Sarajeva

Acović je poznati heraldičar, a obavio je heraldičku reviziju grbova i zastava Beograda, te grbova šest beogradskih opština, kao i gradova Niša, Prijepolja, Budve, Bijeljine, Mionice, Topole, Kragujevca, Jagodine... Acović je bio glavni arhitekta unutrašnjeg uređenja hrama Svetog Save u Beogradu. On je 1991. godine bio jedan od osnivača Srpskog društva “Beli orao”.

Redovno članstvo društva čini 20 istoričara, arheologa i istoričara umjetnosti, devet arhitekata i inženjera drugih struka, kao i desetak pripadnika ostalih struka važnih za funkcionisanje društva.

Srpsko heraldičko društvo izradilo je preko 50 projekata za grbove opština u Srbiji i Republici Srpskoj, koji se i danas nalaze u zvaničnoj upotrebi. Među njima su i grbovi dviju prijestonica - Veliki grb Beograda i grb Srpskog Sarajeva.

Bonus video: