Nikšić: Uklonjeno oko 15 tona otpada

NVO“Alfa centar“ i Opština Nikšić organizovali akciju čišćenja grada povodom Dana Planete Zemlje
90 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić, akcija čišćenja, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, akcija čišćenja, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.04.2014. 12:36h

U organizaciji NVO „Alfa centar“ i Opštine Nikšić, a povodom Dana planete Zemlje danas je u gradu pod Trebjesom organizovana velika akcija čišćenja u sklopu koje je oko stotinu volontera uklonilo blizu 15 tona otpada.

U sklopu akcije čišćen je plato Doma revolucije, prostor oko balon sale u park šumi Trebjesa, kao i dvije divje deponije – kod naselja Željezara i u koritu rijeke Gračanice. „Sa platoa Doma Revolucije volonteri ‘Alfa centra’ i neformalne grupe građana ‘Tunjel’ uklonili su dvije tone različitih vrsta otpada od čega oko 100 kilograma plastične ambalaže., dok je na uklanjanju divljih deponija angažovana mehanizacija nikšićkih privatnih kompanija.

Sa te dvije deponije je uklonjeno oko 13 tona otpada”, kazao je direktor “Alfa centra” Aleksandar Dedović. Sandra Vahtel, direktorica omladinskih programa u „Alfa centru“ kazala je da će nastaviti rad u dva pravca – edukovati najmlađe o zaštiti životne sredine i raditi na unapređenju zakonskih normi i sprovođenju kaznene politike prema svima koji se bahato i nedomaćinski odnose prema sredini u kojoj žive i rade.

“Svi imamo obavezu prema budućim generacijama, a jedino koordiniranim aktivnostima i međusobnim razumijevanjem kompletne zajednice možemo napraviti preduslove za bolji i zdraviji život”, kazala je Vahtel. Današnjoj akciji se odazvao veliki broj osnovnih i srednjih škola, mjesnih zajednica, javnih ustanova, privatnih kompanija, NVO, kućnih savjeta i grupa građana.

“Najbitnije je da se ovakvim akcijama povećava ekološka svijest građana jer nije čisto tamo gdje se čisti već tamo gdje se čuva. Ovo je apel svima da treba da radimo na čistoći grada“, kazala je Milijana Kovač iz Službe menadžera Opštine Nikšić. Akcija čišćenja grada realizovana je u okviru projekta “Moj grad, čist grad”, koji su podržali Fondacija za aktivno građanstvo, Elektroprivreda, Opština Nikšić.

Pejović: Otpad je najveća prijetnja za životnu sredinu

Otpad je najveća prijetnja za životnu sredinu, a bez uvođenja reciklaže u svakodnevni život nemoguće je zamisliti cjelovit sistem upravljanja njime, ocijenila je predstavnica Reciklažnog centra, Emilija Pejović povodom obilježavanja Dana planete Zemlje.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mreža za društvenu odgovornost u saradnji sa Reciklažnim centrom iz Podgorice, Fondacijom Recan iz Beograda i NVO Ozon obilježili su danas u Delta sitiju Dan planete Zemlje.

Pejović je kazala da neke od najvećih prijetnji za budućnost dolaze od otpada, odnosno ostataka onoga što se proizvodi, ili odbacuje kao korišćen proizvod, a da je jedan od najznačajnijih načina očuvanja planete reciklaža.

„Bacanjem predmeta koji bi se mogli reciklirati smanjuje se raspoloživa energija, voda i prirodni resursi koji bi se mogli spasiti recikliranjem“, upozorila je ona.

Pejović je kazala da se Crna Gora može pohvaliti moderno opremljenim Reciklažnim centrom u kojem se posluje prema najvišim standardima i direktivama Evropske unije.

Na nekoliko lokacija u Podgorici biće postavljene kante za selektivno odvajanje aluminijumske ambalaže, najavljeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma

„Mogućnosti reciklaže kod nas jednake su mogućnostima u savremenom svijetu, ali bez uvođenja reciklaže u svakodnevni život nemoguće je zamisliti bilo klakav cjelovit sistem upravljanja otpadom“, kazala je Pejović.

Ona je pojasnila da je reciklaža proces koji počinje u domaćinstvu, a edukacija o selekciji otpada mora početi od najmlađih.

Pejović je podsjetila da je Regionalni reciklažni centar za komunalni otpad najsavremeniji sistem predtretmana komunalnog otpada i odvojanja sekundarnih sirovina, dodavši da je on zvanično pušten u rad 2010. godine.

Ona je objasnila prednosti reciklaže aluminijumske ambalaže.

„Recikliranjem samo jednog kilograma aluminijumskih limenki može se sačuvati čak osam kilograma boksita, a reciklažom aluminijuma u poređenju sa prozvodnjom novog aluminijuma ušteda je i do 95 odsto“, kazala je Pejović.

Reciklaža, kako je navela, znatno smanjuje količinu otpada koji se odlaže na deponijama, a time i potrebu za širenjem postojećih ili stvaranjem novih.

Kao primjer dobre prakse u svijetu Pejović je navela Brazil, koji je uposlivši oko 180 hiljada ljudi u poslovima reciklaže alumijumske ambalaže, stvorio, kako je navela, novu privrednu granu.

„U Brazilu se od svih potrošenih limenki reciklira 97 odsto“, pojasnila je Pejović.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma i koordinatorka Mreže za društvenu odgovornost, Daliborka Pejović, kazala je da je jedan od ključnih problema u oblasti životne sredine otpad.

„Meni se čini da smo mi u Crnoj Gori napravili samo djelimičnu grešku u tome što smo otpad doživjeli kao nešto čega se treba lišiti, a ne nešto što predstavlja sirovinu, ili poseban proizvod od koga se može dobiti jako puno korisnih stvari“, kazala je Daliborka Pejović.

Ona je navela da je bitno što je Crna Gora počela da se bavi nečim što je možda suština rješavanja ovog problema, a to je rana edukacija.

Predstavnica Fondacije Recan Jelena Kiš, podsjetila je da je projekat Svaka limenka se računa počeo da se sprovodi u Velikoj Britaniji, a danas je prisutan u više evropskih zemalja, među kojima je od prošle godine i Crna.

U obilježavanju Dana Planete učestvovali su i učenici Osnovne škole Dragiša Ivanović iz Podgorice, jer je ta škola prva uvela selektivno odvajanje otpada.

Presa za aluminijumsku ambalažu, sedam dana nakon obilježavanja Dana planete ostaće u Delta citiju, gdje će volonteri NVO Oznon dijeliti promotivni materijal i informisati zainteresovane građane o mogućnostima reciklaže u Crnoj Gori.

Na nekoliko lokacija u Podgorici biće postavljene kante za selektivno odvajanje aluminijumske ambalaže, najavljeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Akcija reciklaže aluminijumske ambalaže nastavak je akcije reciklaže kancelarijskog papira, novina i kartona koju Mreža za društvenu odgovornost organizuje od jula 2012, u saradnji sa Reciklažnim centrom u Podgorici.

Bonus video: