Saobraćajci se pojačali opremom

Novac je, piše u analizi, utrošen na nabavku takozvanih presretača, dregera, radara, digitalnih čitača kartica...
95 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2014. 19:29h

Ministartsvo unutrašnjih poslova (MUP) u 2013. i početku 2014. godine, uložilo je 290.000 eura u tehničko opremanje saobraćajne policije.

Taj novac je, piše u analizi izvještaja o realizaciji Akcionog plana za 2013. godinu, utrošen na nabavku takozvanih presretača, dregera, radara, digitalnih čitača kartica...

“Nabavljena su dva putnička vozila tzv presretači, vrijednosti oko 40.000 eura, dva sistema za evidentiranje prekršaja u pokretu-vrijednosti oko 25.000 eura, 16 alkometara marke 'dreger' vrijednosti oko 25.000 eura, četiri ručna radara sa video zapisom vrijednosti oko 40.000 eura (donacija)”, piše u analizi MUP-a.

Pojašnjeno je da je tokom prošle godine započet postupak nabavke 10 ručnih radara sa video zapisom vrijednosti oko 100.000 eura, 55 digitalnih čitača kartica i 55 kartica za kontrolore za digitalne tahografe koji koštaju oko 25.000 eura i 22 alkometra marke “drager”, koji su plaćeni oko 35.000 eura.

Novi presretači koštali 40.000 eura

Ta nabavka okončana je početkom 2014. godine.

“U pomenutom periodu, u operativna sredstva kojima se teži postizanju većeg stepena bezbjednosti u saobraćaju, ukupno je uloženo 290.000 eura, uključujući i donaciju od 40.000 eura”, saopštio je MUP.

U analizi se dodaje da je u istom cilju tokom 2013. donesen veliki broj podzakonskih akata na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“To je značajno unaprijedilo normativni okvir, posebno kad se ima u vidu da je većina podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast bila stara i do 30 godina”.

Zbog svega, MUP je konstatovao da su preduzete značajne aktivnosti na unapređenju pravnog okvira u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Pišu i nove propise za osnivanje i rad auto škola

Izuzev nabavke opreme i sredstava, u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) su se u Analizi osvrnuli i na “stanje na putevim”.

"U skladu sa finansijskim mogućnostima, rekonstruisale su se raskrsnice, magistralni i regionalni putevi, izgrađuju se obilaznice, saniraju mostovi, klizišta i kosine, izgrađuju tuneli - što sve značajno doprinosi stepenu bezbjednosti saobraćaja na putevima", piše u Analizi.

MUP je za 2014. godinu cilju poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju planirao promjene koje će se ticati i rada auto škola.

"Promjene su predviđene prvenstveno iz nadležnosti Ministarstva prosvjete i cilj je da regulišu osnivanje i rad auto škola", piše u dokumnetu.

Gradiće i treće trake

Akcionim planom planirane su sanacije kritičnih tačaka, izgradnja trećih traka, radovi kroz redovno investisiono održavanje, rekonstrukcija puteva i raskrsnica, otklanjanje uskih grla, koje bi dovele do povećavanja bezbjednosti saobraćaja.

Lokalne samouprave takođe su zadužene da preduzmu čitav set mjera kako bi se poboljšala bezbjednost saobraćaja.

Galerija

Bonus video: