NVO tuže ministarstvo: "Petar Ivanović nas je prevario"

Petar Ivanović nije održao obećanje koje je dao nevladinim organizacijama
5 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2014. 20:08h

Nekoliko NVO juče je ponovo pozvalo Ministarstvo poljoprivrede da zaustavi proceduru izdavanja dozvola za upravljanje i korišćenje ribljeg fonda dok se ne utvrdi koliko ima ribe.

„Ustupanjem ribljeg fonda pod ovakvim uslovima, nanijela bi se nesaglediva šteta u oblasti upravljanja vodama, što je jedna od oblasti koja je u posljednjem izvještaju o napretku EK označena kao problem. Imajući u vidu da je dosadašnja praksa pokazala da sportska društva ne mogu na kvalitetan način upravljati ribljim fondom, lako je zaključiti da ovako dalje ne ide”, saopšteno je iz NVO Ozon.

Ta NVO dodaje da je u ovoj oblasti očito pod velom javnog interesa dominantan privatni.

“Još jednom pozivamo Ministarstvo poljoprivrede da ne donosi odluke o ustupanju ribljeg fonda na korišćenje dok se ne steknu Zakonom propisani uslovi. Javni oglas oštro krši važeći Zakon o slatkovodnom ribarstvu i zbog toga smo prošle sedmice predali Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva. Predlažemo da predstavnik NVO sektora bude uključen kao posmatrač u rad komisije koja treba da donese te odluke”, saopštio je Velibor Ivanović iz koalicije NVO.

On tvrdi da ih je ministar Petar Ivanović prevario.

“On nam je napismeno to obećao, a onda svoju riječ prekršio”, upozorava Ivanović.

Predsjednik NVO Za vode Podgorice, Nikola Novović kazao je da svi sportsko-ribolovni klubovi u zemlji rade već godinama nelegalno.

“Pozivamo Upravu za mlade i sport da izvrši hitnu inspekciju njihovog rada i u tvrdi brojne nepravilnosti koje smo mi uočili,”naveo je.

Milan Nikčević, član “Eko patrola” kazao je da je poseban problem za ribolovce “dugogodišnja praksa poribljavanja rijeka sa alohtonim vrstama riba, što je najoštrije zabranjeno zakonima”.

Bonus video: