Podgorica nema novca za park i fontanu

Njegošev park sa malo para mogao bi da bude lijepo mjesto za šetnje, kaže Markuš
207 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2014. 07:35h

Fontana u Njegoševom parku u Podgorici decenijama nije u funkciji, i dok tehnički direktor Vodovoda Filip Makrid kaže da bi njeno funkcionisanje iziskivalo previše, arhitekta Andrija Markuš tvrdi da za njeno preuređivanje ne treba mnogo novca.

Makrid kaže da zbog toga fontana u Njegoševom parku ni nije u nadležnosti Vodovoda, iako je u park postavljena još 70-ih godina prošlog vijeka.

“Ne mogu reći tačno otkada, ali ova fontana dugo ne radi, a njeno ponovno puštanje u rad bilo bi skuplje od njene same vrijednosti. Jedina mogućnost da fontana ponovo proradi je da se uradi novi sistem cijevi kako bi i ona imala kružni tok vode. Ova fontana ima reciklacioni sistem, odnosno protočnog je tipa, a ne kružnog kao ostale gradske fontane. Zbog toga bi njeno održavanje bilo veoma skupo jer sva voda koja bi proticala kroz nju bi nepovratno oticala u Moraču”, kaže Makrid.

S druge strane, Markuš smatra da je mnogo toga u Podgorici prepušteno zubu vremena i polakom propadanju, a da je nebriga o fontani preko puta Crnogorskog narodnog pozorišta samo još jedan primjer nedomaćinskog ponašanja gradskih službi.

"Fontana ispred CNP-a ne radi decenijama i za njeno ponovno stavljanje u funkciju i potom održavanje ne treba mnogo novca i mogla bi vrlo brzo da se stavi u funkciju. Ukoliko je tačno da je protočnog tipa, neophodno je zatvoriti cijevi za odvod i ugraditi mehanizam koji bi preusmjerio vodu u kružni tok", kaže Markuš.

On smatra i da se fontana nalazi u najljepšem dijelu grada, odmah preko puta CNP i u blizini Skupštine i Vlade, a da Njegošev park i fontana zapuštenim izgledom samo dodatno naružuju sliku o gradu u koji posljednjih godina redovno dolaze brojne međunarodne delegacije.

"Njegošev park bi sa samo malo stila mogao za malo novca da bude najljepši dio Podgorice. Sa malo, mogao bi da bude lijepo mjesto za šetnju, kaže Markuš.

Galerija

Bonus video: