Sud nemilosrdan: Hajriji Suljkić za 13 dana odložili put u Spuž

Sud je imao medicinsku dokumentaciju koja ukazuje da se Hajrija liječi od posljedica nasilja i da izdržava sina i njegovu porodicu
86 pregleda 7 komentar(a)
Hajrija Suljkić, Foto: Zoran Đurić
Hajrija Suljkić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.04.2014. 16:59h

Žrtvi porodičnog nasilja Hajriji Suljkić, koja mora da izdržava sina i njegovu porodicu, barski Osnovni sud odložio je izvršenje kazne jednomjesečnog zatvora na 13 dana, iako je praksa da se ona odlaže po nekoliko mjeseci.

“Kada ovaj predmet dođe na Vrhovni sud najmanje što očekujem je da se pokrene postupak kojim bi se utvrdilo zašto Osnovni sud nije krivično gonio one koji izvršiteljima deset puta nijesu dozvolili da izvrše presudu. Umjesto toga, insistiraju da pošalju u zatvor ženu koja je svakodnevno prebijana i koja je navodno pobacala po terasi trojicu muškaraca,” kazao je za “Vijesti” advokat Aleksandar Kovačević.

Hajrija Suljkić je ranije osuđena na mjesec dana zatvora jer je, kako je barski sud zaključio, mašicama za peć nanijela laku tjelesnu ozljedu rođaku bivšeg nevjenčanog supruga, koji je sprječavao da uđe u kuću koja joj je pravnosnažno dodijeljena.

“Ovo je nečuvena sudska praksa. Sud nije reagovao da zaštiti sudske izvršitelje koji ne mogu da uvede u posjed stranku, ali je kaznio žrtvu nasija"

Sud je poslao na izdržavanje zatvorske kazne, uzimajući u obzir podatke da ima krivičnu evidenciju zbog ranijih sukoba sa bivšim suprugom.

Njena advokatica Marija Grubač tražila je odlaganje izvršenja zatvorske kazne i podnijela zahtjev za njeno ublažavanje. Ali, predsjednik Osnovnog suda u Baru Goran Šćepanović odložio je izdržavanje zatvorske kazne za dvije sedmice, pa Baranka treba da se javi u ZIKS 23. umjesto 10. aprila. Šćepanović, koji je i donio presudu kojom je Suljkić poslata u zatvor, je na raspolaganju imao njenu medicinsku dokumentaciju koja ukazuje da se liječi od posljedica nasilja, kao i da izdržava sina koji je nezaposlen pa radi na gradilištu.

Pošto je tamo povrijedio nogu, njega, njegovu suprugu i dvoje djece izdržava Hajrija pomažući Baranima u kućnim i poljskim poslovima, ali i na gradilištu, o čemu je ranije pričala za “Vijesti”.

“Ovo je nečuvena sudska praksa. Sud nije reagovao da zaštiti sudske izvršitelje koji ne mogu da uvede u posjed stranku, ali je kaznio žrtvu nasija, ženu koja je svakodnevno prebijana, jer je 'razbacala' po terasi trojicu muškaraca”, rekao je Kovačević.

On kaže da je praksa takva da je za odlaganje izvršenja kazne dovoljno napisati molbu, bez ikakve dokumentacije. Sud obično ostavi osuđenima po nekoliko mjeseci, pa i više. U ovom slučaju advokati su za Hajriju Suljkić tražili šestomjesečno odlaganje, a dobili su 13 dana.

Robijaće zato što je muževog rođaka udarila mašicama

U presudi kojom je Hajrija osuđena piše da joj je bivši suprug 14-15 puta isključio struju i vodu, nakon što je sa sudskim izvršiteljima uspjela da uđe u kuću.

Ispričala je kako su rođaci njenog bivšeg supruga zabranili izvršiteljima da joj otvore vrata, te da je to sama uradila mašicama za peć. Jedan od njih joj je psovao majku, prijetio joj, podigao je i bacio na terasu, udarao je i vukao za kosu.

Za to je zaradio “sudsku opomenu”. Na osnovu njegovog i svjedočenja još dvoje članova porodice, Hajrija je, međutim, osuđena krivično.

Oni su ispričali na sudu, piše u presudi, kako ga je Hajrija udarila mašicama po glavi, da je zatim pokušala da uzme pajser koji joj je oteo iz ruku. ”Zatim je uzela metlu i zamahivala da ga udari... Uspjela je da mu zada udarac u predjelu malog prsta lijeve šake budući da je držao podignutu kako bi se odbranio”, opisuje se incident u presudi.

Bonus video: