Saliven Britanskom Kraljevskom muzeju predstavio naše podmornice

Ovaj penzionisani radnik britanskih televizija BBS i B Sky B, odlučio je da jača veze Velike Britanije i Crne Gore
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 15:38h

Britanski državljanin Bernard Saliven, koji povremeno živi u Crnoj Gori, nakon što je pokrenuo međunarodnu inicijativu da se spriječi devastacija austrougarskih tvrđava u Boki i jedna od njih - Goražda pretvori u muzej, učinio je i prvi korak ka međunarodnoj prezentacije dijela naše tehnološke i industrijske baštine.

Ovaj penzionisani radnik britanskih televizija BBS i B Sky B, odlučio je da jača veze Velike Britanije i Crne Gore, pa je uputio pismo rukovodstvu Kraljevskog podmorničkog muzeja britanske mornarice u Gosportu u kojem im predlaže saradnju sa Zbirkom pomorskog nasljeđa u Tivtu. U pismu jednom od najvećih i najboljih podmorničkih muzeja svijeta, Saliven piše da u Tivtu, u sklopu Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, postoji muzejska zbirka posvećena podmorničarstvu bivše Jugoslavije sa izloženih nekoliko kapitalnih primjeraka ronilica i podmornica, od kojih je najimpresivnija velika dizel električna podmornica P-821 „Heroj“.

Sličan eksponat nema nijedan drugi pomorski muzej u jugoistočnoj Evropi. Pored podmornice „Heroj“, ovdje je izložena i mala, tzv. džepna podmornica P-912 „Una“ te po jedan primjerak ronilica za transpor podvodnih diverzanata tipa R-1 i R-2, prenosna baro-komora, kao i dio torpeda i mina koja su nekada bila u naoružanju jugoslovenskih podmornica.

“Ovaj mali muzej u Crnoj Gori je predivan primjerak onog najboljeg što ova zemlja može pokazati kada je u pitanju njeno vojno-pomorsko nasljeđe. To je nešto čime oni mogu biti ponosni i što bi moglo biti uzeto kao primjer kako planirati buduće slične muzeje”, stoji, između ostalog, u Salivenovom pismu.

Bonus video: