Ni ove godine neće zvoniti zvono u srednjoj školi u Zeti

Radovi za izgradnju te obrazovne ustanove trebalo je da budu završeni do marta, ali je rok produžen do 15. septembra
274 pregleda 6 komentar(a)
Srednja škola Golubovci, Foto: Glavni grad
Srednja škola Golubovci, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 21.08.2018. 17:17h

Svršeni osnovci iz Zete ni ove godine neće moći da nastave školovanje u rodnom kraju, jer srednja stručna škola u Golubovcima još nije izgrađena.

Škola je, prema prvobitnom planu trebalo da bude završena do marta ove godine, ali je Direkcija javnih radova sa izvođačem radova, firmom “ Met&alu-plast “ naknadno potpisala aneks ugovora o produžetku radova sa 14 na 21 mjesec.

Kamen temeljac za izgradnju jednog od najznačajnijih kapitalnih projekata u Zeti je postavljen u januaru 2017. godine.

Iz Direkcije javnih radova “Vijestima” je odgovoreno da je, shodno potpisanom aneksu ugovora, rok završetka ugovorenih radova do 15. septembra 2018. godine.

“Do sada su završeni radovi na rušenju i transportovanju antenskog stuba, zemljani, armirano-betonski i zidarski radovi. U toku su radovi na izradi krovne konstrukcije, limarski, bravarski, keramičarski i fasaderski radovi, radovi na razvodu hidrotehničkih, termotehničkih i elektroinstalacija, kao i radovi na uređenju terena”, saopšteno je iz Direkcije.

Radovi se, kako pojašnjavaju iz Direkcije, odvijaju usporenom dinamikom zbog svakodnevnog usaglašavanja između izvođača radova, nadzorne službe i Direkcije javnih radova “oko više otvorenih tehničkih pitanja prouzrokovanih nedostacima u projektnoj dokumentaciji”.

Odbornik Demokrata u Skupštini opštine Golubovci, Luka Krstović, ocijenio je da su umjesto finalnih radova na opremanju srednje mješovite škole, na gradilištu ovog zdanja i dalje aktuelni grubi građevinski radovi:

“Umjesto postavljanja školskih tabli i pripreme planova predavanja, glavna aktivnost je i dalje postavljanje fasade i vanjske bravarije”.

Krstović je istakao da, zahvaljujući mogućnosti potpisivanja aneksa sporazuma koji je značio produženje roka gradnje, izvođač radova još uvijek nije došao do faze završnih radova.

“Danilovgradska firma “Met&alu-plast” ušla je u posao gradnje na početku 2017. godine, a kompletan posao prati ogromno kašnjenje. Ova kompanija na tlu Crne Gore izvodi javne radove na još nekoliko lokacija, između ostalog i na sanaciji puta Ulcinj-Krute, ka graničnom prelazu Sukobin-Murićani”, kazao je Krstović.

On je ocijenio da je u predizbornom periodu, “lokalnim političkim prvacima iz partije na vlasti, bilo slatko da govore o srednjoj školi, a puna su im usta bila obećanja o otvaranju 100 novih radnih mjesta, kako u ovom objektu, tako i u Dnevnom centru”.

Odbornica SNP u SO Golubovci i predsjednica kluba odbornika DF-Nova, PzP i SNP, Slađana Kaluđerović, ocijenila je da nije iznenađenje što izgradnja SSŠ nije završena u martu, “kako je vlast slavodobitno najavljivala, već predstavlja nastavak dobro poznate politike DPS-a oličene u maksimi “obmani, pa vladaj”.

Ona je ocijenila da je u pitanju svjesno obmanjivanje građana u jeku izborne kampanje kada je lokalna vlast najavljivala ne samo završetak projekta izgradnje, već i početak rada škole u Golubovcima za ovu školsku godinu.

“Naravno, od toga nema ništa, jer je neizvodljivo bilo za mjesec dana raspisati konkurse za profesore i druga radna mjesta, raspisati konkurs za prijem đaka i obaviti sve propratne i mnogo zahtjevnije aktivnosti koje su morale da prethode tim radnjama”, istakla je Kaluđerović.

Ona je istakla da se još jednom potvrdilo da je, za DPS, obrazovanje posljednja rupa na svirali, odnosno da im je od rješavanja konkretnih potreba građana Zete mnogo važnije da ostvare jeftine predizborne političke poene.

Radovi više puta prekidani iz ‘objektivnih razloga’

Iz Direkcije javnih radova navode da su tokom 2017. godine radovi na izgradnji škole više puta prekidani i izvođeni smanjenim intenzitetom, “iz objektivnih razloga”.

“Na mjestu budućeg objekta nalazio se antenski stub Radiodifuznog centra, predviđen za rušenje. Novi antenski stub sagrađen je sredinom februara 2017. godine, a krajem marta iste godine uklonjena je oprema svih telekomunikacionih operatera sa starog antenskog stuba i moglo se pristupiti njegovom rušenju”, saopšteno je iz Direkcije.

Do kašnjenja u odnosu na ugovorenu dinamiku izvođenja radova došlo je, kako pojašnjavaju, i zbog toga što su radove više puta prekidali bivši vlasnici zemljišta na kojem je planirana izgradnja škole:

“Zaključkom Vlade, Direkcija javnih radova je zadužena da sredstvima iz kapitalnog budžeta izmiri obaveze po osnovu poravnanja u postupku povraćaja oduzetih imovinskih prava vlasnicima nepokretnosti, a na osnovu dostavljene dokumentacije od zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Postupak poravnanja još uvijek nije u cjelosti izvršen zbog nepotpune dokumentacije koju su u obavezi da dostave bivši vlasnici zemljišta”.

Izvođač radova je, navode, tokom 2017. godine izvodio radove smanjenim intenzitetom u skladu sa obezbijeđenim sredstvima u kapitalnom budžetu za 2017. godinu.

Bonus video: