Brod mira stiže u Crnu Goru

Globalno putovanje Broda mira je počelo u Japanu, 13. marta i do sada su obišli luke u Singapuru, Šri Lanki, Jordanu i Grčkoj
3 komentar(a)
luka kotor, kruzer, Foto: Siniša Luković
luka kotor, kruzer, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.04.2014. 12:12h

Međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Japanu, Brod mira posjetiće luku Kotor 20. aprila, kao dio 104-dnevnog putovanja oko svijeta u cilju lokalne promocije i razmjene na teme mirovnog obrazovanja i prevencije konflikata.

Globalno putovanje Broda mira je počelo u Japanu, 13. marta i do sada su obišli luke u Singapuru, Šri Lanki, Jordanu i Grčkoj.

"Oko 900 putnika će posjetiti Kotor u Crnoj Gori, 20. aprila. Bogati sadržaj, sačinjen od programa studijske i kulturne razmjene, razgledanja grada, programa Obrazovanja za mir, ekoloških programi i ženskih prava. Delegacija od osam Hibakuša (onih koji su preživjeli atomsku bombu) iz Hirošime i Nagasakija su učesnici "Globalno putovanje za nuklearni slobodni svijet: Brod mira Hibakuša" kako bi poslali poruke o humanitarnim poslijedicama upotrebe nuklearnog naoružanja na pres konferenciji, od 10h koja se realizuje uz podršku opštine Kotor, u Galeriji u neposrednoj blizini zgrade opštine", saopšteno je iz Nansen dijalog centra.

Dodaje se da osim toga, grupa mladih mirnovnih aktivista iz Izraela i Palestine učestvuju na programu upravljanja konfliktima koji se realizuje na brodu, "Uklanjanje barijera", će takođe posjetiti Crnu Goru.

"Ovo je prvi put da Brod mira dolazi u Crnu Goru. Brod mira je vrsta neprofitne organizacije koja su osnovali studenti Univerziteta u Tokiju prije 30 godina, koji su imali viziju putovanja putovanja po regionima Azije I Pacifika kako bi učili o istoriji ratnog perioda od žrtava i preživjelih japanske agresije. Od tada, Brod mira se razvijao i dobio konsultativni status u Ekonomsko-socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija, uticajan je član japanskog civilnog društva i dio je globalnog mirovnog pokreta. Tri puta godišnje se organizuju globalna putovanja i jedno regionalno, i do sada je bilo preko 40.000 učesnika iz 100 zemalja svijeta, na ukupno 83 putovanja".

Posjeta se kordinira sa lokalnim partnerom, Nansen dijalog centrom Crna Gora.

Brod mira i Nansen dijalog centar Crna Gora sarađuju duži niz godina na programima Obrazovanja za mir, jer su obje organizacije članice Globalne mreže za prevenciju oružanih sukoba-GPPAC, globalne mreže organizacija civilnog društva koje rade na programima izgradnje mira i prevencije konflikata.

Brod mira je Regionalni sekretarijat za region Sjeveroistočne Azije, a Nansen dijalog centar Crna Gora je regionalni sekretarijat za region Zapadnog Balkana.

Bonus video: