Mihailo: Crna Gora i CPC imaju vlastitu Golgotu

"Odbačite od sebe svako grješno djelo, zle namjere i nečiste misli da budemo braća među sobom, da nas svijet po ljubavi pozna, da smo sa Hristom i u Hristu", kazao je Mihailo
82 pregleda 18 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2014. 13:27h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo čestitao je vjernicima Vaskrs, poručujući da Crna Gora i CPC imaju vlastitu Golgotu i da su kroz najveći dio svoje istorije bili razapeti sa trnovim vijencem slave na glavi.

Pravoslavne i katoličke crkve obilježiće sjutra Veliki petak, stradanje i smrt Isusa Hrista i dan žalosti za sav hrišćanski svijet.

Hristov primjer držao ih je, kako je naveo, na putu ka Vaskrsu.

"Naša država je vaskrsnula, a crkva naša još čeka sa vjerom u Hrista jer je on put, istina i život. Ni danas crnogorski narod neće moći u našim crkvama da pristupi Vaskrslom Hristu kao ostali hrišćani širom svijeta", rekao je Mihailo u poslanici.

Prema njegovim riječima, hramovi pravoslavnih Crnogoraca su i devastirani i zatvoreni na, kako je naveo, svještenstvo Svete Crnogorske Pravoslavne Crkve.

"Okupatorska Srpska pravoslavna crkva (SPC) i crnogorski potuđenici prognaše nas iz crkava i manastira naših predaka. Zaboravljeni smo, poniženi i uvrijeđeni od onih koji bi trebali predstavljati Zakon i zaštititi Ustavno uređenje naše države", kazao je Mihailo.

On je pozvao Crnogorce da budu složni i da jedni drugima pravdu i dobro činite.

"Odbačite od sebe svako grješno djelo, zle namjere i nečiste misli da budemo braća među sobom, da nas svijet po ljubavi pozna, da smo sa Hristom i u Hristu. Uistinu On je vaskrsao i uvjerio nas, da i na zemlji mora pobijediti mir, istina i ljubav", kazao je Mihailo.

On je poručio Crnogorcima da ne daju da u njihovim domovima slogu ruše "grješnici koji su lično i tuđe dobro stavili ispred crnogorskog i hrišćanskog, ispred istine i pravde".

"Brzo će doći dan kada će se pokajati, i vratiti svom nezamjenjivom i istinskom crnogorskom biću", naveo je Mihailo.

Kako je kazao da svi problemi ne samo za ostvarenje prava i statusa CPC u Crnoj Gori, već i svi problemi društva i u cijelom svijetu se mogu riješiti ako se pridržava principa "Sve, dakle, što hoćete da vam čine ljudi, činiti i vi njima".

"Zato, ne služite grijehu, ne udovoljavajte tuđoj sili i ličnoj materijalnoj nasladi, otklonite teške riječi kojima ranjavate naš crnogorski narod i državni dom, njegovu Crkvu i sve ono što je svakom pravoslavnom Crnogorcu i uopšte hrišćaninu sveto", rekao je Mihailo.

On je poručio Crnogorcima u matici i dijaspori da se poklone Hristu Spasitelju i Osloboditelju, koji, kako je naveo, Vaskrsenjem svojim pobijedi grijeh, smrt i sruši mračno satansko carstvo.

"Njemu neka je slava i hvala sa ocem i duhom svetim, sada, kroz sve vrijeme i svu vječnost!", zaključio je Mihailo.

Bonus video: