Tivat: Obilježena 73. godišnjica pogibije junaka sa "Zagreba"

Povodom 73. godišnjice stradanja Milana Spasiča i Sergeja Mašere u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu održan je i prigodan istorijski čas
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 14:39h

Članovi diplomatskog kora, nekoliko desetina građana, pripadnici Mornarice VCG, Bokeljske mornarice, lokalne uprave, UBNOR-a Tivta i više drugih gradova, djeca iz tivatskih škola i mornarički veterani, okupili su se danas kod spomenika narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu.

Pored ostalih, obilježavanju 73. godišnjice pogibije dvojice narodnih heroja, prisustvovali su i nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ, admiral flote u penziji Branko Mamula, ambasador Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič i gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.

Poručnici bojnog broda Milan Spasić i Sergej Mašera poginuli su 17.aprila 1941 godine, kada su, svjesno žrtvujući svoje živote, u Tivatskom zalivu digli u vazduh i uništili razarač "Zagreb", kako taj moderan ratni brod Kraljevske mornarice Jugoslavije, ne bi pao u ruke italijanskih snaga koje su ulazile u Boku nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije.

Za to junačko djelo koje je i dana izvanredan primjer hrabrosti i poštovanja vojničke časti, a što su visoko uvažavali i saveznici i neprijatelji Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, dvojicu oficira Kraljevske mornarice, posmrtno je ordenima narodnog heroja 1973 godine, odlikovao predsjednik socijalističke Jugoslavije Josip Broz Tito.

Dok je trubač svirao "Tišinu" - melodiju kojom sve vojske svijeta odaju počast svojim palim pripadnicima, a špalir pripadnika MCG u stavu mirno davao pozdrav, vijence na spomenik dvojici heroja položili su ambasador Gasparič, komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, gradonačelnik Kankaraš i delegati UBNOR-a, te delegacija Bokeljske mornarice.

"Ova dvojica heroja zaslužuju počast i zahvalnost svih nas. Među razlozima za to što su Mašera i Spasić napravili svakako je bio njihova izražena mržnja prema fašizmu, osjećaj povrijeđenosti i nemoći zbog kapitulacije jugoslovenske armije, ali i potreba da zaštite svoju povrijeđenu oficirsku i vojničku čast.", kazao je ambasador Slovenije Vladimir Gasparič.

On je naglasio da ta država izuzetno cijeni lik i djelo Sergeja Mašere, pa po tom slovenačkom oficiru Kraljevske mornarice Jugolavije ime nosi Pomorski muzej u Piranu, a Sergejeva sestra Vida svojevremeno je dobila čast da kumuje prvom ratnom brodu nezavisne slovenačke države – patrolnom čamcu "Ankaran".

Prisutnima se obratio i predsjenik UBNOR-a Tivta Dragiša Ćosović. Delegacija MCG, UBNOR-a i Bokeljske mornarice sa vojnog remorkera PR-41 "Orada", uz adekvatan vojno-pomorski ceremonijal, u more spustila vijenac i cvijeće blizu mjesta potonuća razarača „Zagreb“ u uvali Sveto Trojstvo.

Povodom 73. godišnjice stradanja Milana Spasiča i Sergeja Mašere u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu održan je i prigodan istorijski čas, na kome je o podvigu dvojice heroja govorio profesor Dražen Jovanović.

Galerija

Bonus video: