Kotor dobio šareno uskršnje jaje od dva metra

Iz kotorske Biskupije podsjećaju da od 2008. godine pisanica (šareno mašćeno jaje) u Hrvatskoj ima status nematerijalnoga dobra
250 pregleda 3 komentar(a)
Uskršnje jaje, Uskrs, Foto: Ivana Komnenić
Uskršnje jaje, Uskrs, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 17.04.2014. 11:21h

Uskršnje šareno mašćeno jaje, pisanica od oko dva metra koje je ove godine dobio Kotor danas na Veliki čevrtak je blagoslovljeno u katedrali Sv. Tripuna nakon Svete mise posvete ulja, a potom iznešeno u portu katedrale.

Jaje je od poliestera, a oslikali su ga hrvatski umjetnici naivci motivima iz Boke Kotorske. Blagoslovljeno je u prisustvu sveštenstva i delegacije koja je u Kotor došla iz Koprivničko-križevačke županije.

Iz kotorske Biskupije podsjećaju da od 2008. godine pisanica (šareno mašćeno jaje) u Hrvatskoj ima status nematerijalnoga dobra.

"Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je 2009. godine pokrenula projekat izrade velikih uskršnjih jaja, od poliestera, oslikanih u maniru naive u saradnji sa slikarima naivcima. Ova šarena jaja dobili su na poklon gradovi: Madrid, Njujork, Budimpešta, Bratislava, Klagenfurt, Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Đurđevac, Križevci, Molve... Ove godine pisanicu su dobili gradovi Kotor i Pariz", saopšteno je iz Kotorske biskupije.

Bonus video: