Više od pola budućih pravnika ne zna da je u Crnoj Gori počinjen ratni zločin

Milan Radović kazao je da je očigledno da se podaci o nedjelima u Crnoj Gori 90-tih zaboravljaju
158 pregleda 31 komentar(a)
Milan Radović, Sanja Rašović, Foto: Savo Prelević
Milan Radović, Sanja Rašović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2014. 15:27h

Građanska alijansa pozvala je Ministarstvo prosvjete i Univerzitet da uvrste u obrazovne programe sadržaje o ratnim zločinima u Crnoj Gori, navodeći da se smanjuje broj studenata koji znaju da su se oni uopšte desili.

Povodom 15 godina od počinjenih zločina u Kaluđerskom lazu, koji su se dogodili 18.aprila 1999, koordinatorka GA Sanja Rašović je na pres konferenciji, ispred zgrade vrhovnog tužilaštva, saopštila, kako je rekla, šokantne podatke.

Anketa je pokazala da 50 odsto anketiranih studenata pravnih fakulteta na državnom i dva privatna univerziteta ne zna da je u Crnoj Gori počinjen ratni zločin.Taj podatak je za pet odsto veći u odnosu na istu anketu prije četiri godine koja je rađena. Ove godine je uzorak bio 220 studenta.

Milan Radović,koordinator GA, kazao je očigledno da se podaci o nedjelima u Crnoj Gori 90-tih zaboravljaju i da država ne može vratiti dostojanstvo žrtvama podizanjem spomenika.

Milan Radović na Twitteru: Lustracija je čistač i aspirin društva >>>

Zoran Vujović, koordinator vladavine prava iste NVO kazao je da je tužilaštvo prepoznato kao pasivna instutcija koja nije dobro radila svoj posao prethodnih godina, te da je to razlog što je pres ispred njihove centrale.

On je ponovio da su istrage neefikasne, da nema pravosnažne osuđujuće presude i da će čak iz vrha VDT potvrđeno da su optužnice bile loše, a da su zbog toga padale osude.

“Takođe je bio površan odnos prema ovoj temi, optuživani su najniži u komandnom lancu a nije se postavljalo pitanje komandne odgovornosti,,” rekao je on.

Prvi korak u ozdravljenju društva mora se napraviti kroz pravosudni sistem a mi ni poslije 20 godina to nismo uspjeli, rekao je Vujović.

Sanja Rašović je iznijela podatak iz istraživanja GA da je samo 20 odsto studenata pravih fakulteta Univerziteta Crne Gore, Mediterana i Donja Gorica znalo da navede neki zločin koji se desio u Crnoj Gori.

Na pitanje da li znaju da je neki zločin sa prostora bivše Jugoslavije procesuiran pred Sudom za ratne zločine u Hagu, 11 odsto studenata je odgovorilo potvrdno. Na dodatno pitanje da navedu koji, anketari nijesu dobili odgovor.

Na pitanje da li znaju da je neki zločin sa prostora bivše Jugoslavije procesuiran pred Sudom za ratne zločine u Hagu, 11 odsto studenata je odgovorilo potvrdno. Na dodatno pitanje da navedu koji, anketari nijesu dobili odgovor

Na pitanje da procjene proces suočavanja sa prošlošću više od polovine je kazalo da ne zna, a 31,8 odsto odgovorilo da je neuspješan.

“To znači da Crna Gora nije započela ozbiljan i odgovoran proces suočavanja sa ratnom prošlošću koji bi vodio rasvjetljavanju zločina, sankcionisanju odgovornih I vraćanju dostojanstva žrtvama i njihovim porodicama", zaključila je Sanja Rašović.

Bonus video: