Pravilnik o kriterijumima za promjena pola u fazi nacrta

Iz Ministarstva zdravlja tvrde da ne postoje prepreke, te da iako protokol nije usvojen, osobe mogu da ostvare pravo na prilagođavanje pola
59 pregleda 2 komentar(a)
transrodna osoba, transgender, LGBT, Foto: Shutterstock
transrodna osoba, transgender, LGBT, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2014. 09:59h

Pravilnik o kriterijumima za promjenu pola, u čijoj izradi su učestvovali stručnjaci iz Ministarstva zdravlja i nevladinih organizacija, trenutno je u fazi nacrta, a da bi se finalizovao potrebne su dodatna mišljenja međunarodnih eksperata za ovu oblast, kazali su Portalu Analitika iz Ministarstva zdravlja.

Direktor NVO Kvir Montenegro Danijel Kalezić kazao je ranije da dvije osobe čekaju na prilagođavanje pola zato što Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je donesen u martu 2012. godine, još nije sproveden u praksi jer ne postoji protokol koji ga reguliše.

Međutim, iz Ministarstva zdravlja tvrde da ne postoje prepreke, te da iako protokol nije usvojen, osobe mogu da ostvare pravo na prilagođavanje pola.

"Iako pravilnik još nije usvojen, dvije osobe koje imaju potrebu prilagođavanja pola nemaju nikakvu prepreku da mogu i sada da ostvare to pravo u skladu sa važećim Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Ovim Zakonom uvedena je mogućnost promjene pola iz medicinskih razloga o trošku države. Za ostvarivanje tog prava procedura je ista kao i za rješavanje ostalih zdravstvenih problema, koji se ne mogu završiti u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja za Portal Analitika.

To znači da je potrebno imati predlog specijaliste određene grane medicine, saglasnost Konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore i odobrenje Komisije Fonda za zdravstveno osiguranje za liječenje u Srbiji i drugim državama.

Prema ovom Zakonu, država je dužna da plati 80 odsto troškova.

Direktor NVO Kvir Montenegro Danijel Kalezić kazao je Portalu Analitika da ukoliko neko ko želi ili čeka na prilagođavanje pola, može da se javi za konsultacije na broj telefona 067 650 331 ili na email: contact@queermontenegro.org.

Bonus video: