Izvještaj o radu sudstva: Samo jedan sudija radio neetički

Zabilježeno je da je kod osnovnih sudova primijećen veći priliv parničnih predmeta u odnosu na prethodnu godinu
73 pregleda 3 komentar(a)
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2014. 08:22h

Za razliku od prethodnih godina, kada je bila aktuelna krilatica o trulim daskama u sudstvu, pa su sudije krivično i disciplinski procesuirane kako bi se stvorio utisak da se stvari mijenjaju nabolje, u prošloj godini to nije bio slučaj.

Prema podacima Izvještaja o radu sudova u 2013. godini, koji je dostavljen parlamentu, nijedan sudija nije suspendovan ili disciplinski odgovarao.

Isti su rezultati i povodom pritužbi za korupciju.

Kancelarija za prijavu korupcije pri Sudskom savjetu primila je 93 pritužbe, ali nijedna nije procesuirana.

"Pritužbe se uglavnom odnose na nezadovoljstvo stranaka prvostepenim i drugostepenim odlukama, jer su donijete na njihovu štetu, dok se jedan dio odnosi na neažurnost postupajućih sudija. Postupajući po pritužbama, ni u jednom od predmeta nije utvrđena povreda Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku", piše u Izvještaju.

Od pet pokrenutih disciplinskih postupaka zbog neurednog vršenja sudijske funkcije, dva predloga su odbijena kao neosnovana. Tri predloga odbačena su kao neblagovremena.

Sudski savjet takođe nije donio nijednu odluku o razrješenju, dok je zaključeno da je jedan sudija prekršio Etički kodeks. To međutim, ne podrazumjeva da se ispituje zakonitost njegove odluke, objašnjeno je u Izvještaju. U istom dokumentu piše da su sudovi prošle godine dobro radili, iako su sudije standardno preopterećene.

Procenat rješavanja zaostalih predmeta iz nadležnosti osnovnih sudova iznosi 63 odsto, viših sudova 96, a privrednih 62 procenta.

Presude su izrađivane u zakonskom roku, izuzev u šest odsto slučajeva u osnovnim sudovima.

Zabilježeno je da je kod osnovnih sudova primijećen veći priliv parničnih predmeta u odnosu na prethodnu godinu.

Bonus video: