BERNARD SALIVEN

Britanac čuva naše blago

Saliven je inicirao da se austrougarska tvrđava Goražda u Boki zaštiti i pretvori u muzej
15 komentar(a)
Goražda, Foto: Bernard Saliven
Goražda, Foto: Bernard Saliven
Ažurirano: 18.02.2019. 23:59h

Britanski državljanin Bernard Saliven, koji u Crnoj Gori ima svoj drugi dom, pokrenuo je inicijativu da se jedna od najatraktivnijih austrougarskih tvrđava u Boki - Goražda, na prevoju između Tivta i Kotora, zaštiti i pretvori u muzej. Ovaj penzionisani radnik britanskih televizijskih kuća BBC i BskyB, koji dio godine sa suprugom provodi u njihovom stanu u Donjoj Lastvi kraj Tivta, oduševljen je austrougarskim fortifikacijama u širem reonu Boke, pa je već o njima napisao i poseban vodič za turiste i planinare.

“Sa još nekoliko ljudi iz Crne Gore, Austrije i Velike Britanije, došli smo do ideje da predložimo Vladi da tvrđavu Goražda pretvorimo u muzej. Za to, barem u početnoj fazi, ne bi trebala velika ulaganja, dovoljno je tvrđavu očistiti, osvijetliti električnim sijalicama i obezbjediti mjesta u njoj koja bi mogla biti opasna za posjetioce. Ovaj bi projekat osim kulturološkog imao i značajan ekonomski benefit jer bi omogućio zapošljavanje lokalnog stanovništva u funkciji vodiča, čuvara, prodavača u suvenirnici... Goražda je blizu i Tivta i Kotora i Budve, do nje vodi asfaltni put i oko tvrđave ima dovoljno mjesta za parkiranje automobila, tako da je ona idealna za relaizaciju ove ideje“, kaže Saliven za „Vijesti“.

On ističe da bi u Goraždi bila i polazna tačka za pješačke i ture džipovima do nekih od najreprezentativnijih fortifikacija u zalivu. Uvjeren je da bi ovaj projekat mogao dobiti i finansijsku podršku iz fondova EU, s obzirom na to da je riječ o objektima koji nisu samo kulturno nasljeđe Crne Gore, već i niza evropskih država koje su bile u sastavu Austrougarske carevine.

Sa svojom inicijativom Saliven je upoznao članove austrijskog Društva za očuvanje i proučavanje fortifikacija (OGF) iz Graca kao i Ambasadu Austrije u Crnoj Gori. Austrijske tvrđave u Boki, iako su formalno pod određenim stepenom zakonske zaštite kao kulturno nasljeđe, izložene su ogromnoj devastaciji jer nepoznati počinioci sa njih skidaju sve što se može prodati kao staro gtvožđe, a u posljednje vrijeme organizovano se krade čak i kamen.

“Užasnut sam onim što sam vidio, više nema nijednog lifta za municiju, gotovo da više nema nijednog metalnog spiralnog stepeništa, pokradena su metalna vrata, poklopci, čak se lomi kamen da bi se došlo do metalnih greda”, priča Saliven, pokazujući fotografije koje svjedoče o katastrofalnom odnosu prema ovom dijelu našeg kulturno-istorijskog nasljeđa.

Posebno tužna situacije je na Ledenicama gdje su tvrđave Greben i Goli vrh bukvalno zbrisane pod nasrtajima buldožera, da bi kamen od koga su bile napravljene, bio pokraden i odnesen. "Ako Vlada ne pokaže interes da se posveti riješavanju ovog problema, može se očekivati reakcija međunarodnih institucija poput UNESCO, jer se neke od ovih tvrđava nalaze na području Boke koja je dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO“, kaže Saliven.

Razočaran sam indiferentnošću vlasti, iz Vlade mi ne odgovaraju

Saliven naglašava da je razočaran indiferentnošću lokalnih i centralnih vlasti prema devastaciji austrougarskih fortifikacija u Boki, o čemu je napravio obimnu fotodokumentaciju.

O tome je razgovarao sa ljudima iz rukovodstava opština Herceg Novi i Kotor, ali su se oni pozvali na nenadležnost.

“Kontaktirao sam tri ministarstva – održivog razvoja i turizma, Ministarstvo kulture i Ministarstvo bez portfelja, kako bi ovom posljednjem možda dao neku zanimljivu temu - portfelj kojem bi se mogao baviti, ali nikakve reakcije nisam dobio“, kaže Saliven.

Autor knjige koju je trebalo da piše NTO

Salivenova knjiga je vrlo detaljan vodič za posjetioce kakav nisu napravile ni Nacionalna ni lokalne turističke organiacije. Knjiga sa preko 240 fotografija, ilustracija i mapa, sadrži detaljno opisanih 12 ruta za planinarenje i jednu izletničku turu čamcem do ukupno 17 tvrđava u širem reonu Boke.

Na izradi istorijskog dijela knjige o izgradnji fortifikacionog sistema nekadašnje Austrugarske u Boki Salivenu je pomogao dr Folker Pahauer, sa Tehnološkog univerziteta u Gracu, koji je najbolji poznavalac austrougarskih fortifikacija na Jadranu.