RTCG se žali na SDP i opoziciju

Vuk Maraš iz MANS-a je kazao da je nevjerovatno da RTCG govori o nedostatku kadrova kada je to medij sa najviše zaposlenih
51 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 09:14h

Primjena Zakona o finansiranju političkih stranaka će izazvati ozbiljne probleme u funkcionisanju RTCG jer će morati da otpuste 30 honoraraca bez kojih je nemoguće normalno funkcionisanje, rečeno je na Savjetu RTCG.

Odredba Zakona, koji su usvojili SDP i opozicija da bi spriječili predizborne mahinacije DPS-a, po kojoj je pred i nakon izbora zabranjeno zapošljavanje na određeno vrijeme, će, kako je rekao njegov urednik Slavko Đurđić, dovesti do gašenja Portala RTCG jer polovina zaposlenih radi po ugovoru o djelu.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić kazao je da će bez honoraraca, koje će ovih dana otpustiti jer im je istekao ugovor o djelu, biti nemoguće normalno funkcionisati na dnevnom planu, niti kvalitetno ispratiti izbornu kampanju.

Poseban problem, kako je rekao, biće vezan za slanje crnogorskog predstavnika na pjesmu Evrovizije.

"Od sponzora, uglavnom javnih preduzeća i ustanova prikupili smo potrebni novac. Mi te partnere sada ne smijemo da reklamiramo, iako su ti ugovori potpisani prije donošenja Zakona. Oni će nas tužiti i tražiti novac nazad", kazao je Vojvodić, a njegovi saradnici iz marketinga su dodali da će RTCG samo zbog toga pretpjeti štetu preko 50.000 eura.

On je rekao i da neće moći da isplaćuju otpremnine, honorare saradnicima sa strane i pomoć kolegama.

"Treba vidjeti postoji li prostor da se zadrže honorarci i ko će RTCG nadokanditi štetu", kazao je predsjednik Savjeta Dušan Simonović.

Pošto se i RTCG uključila u kampanju DPS da se obori Zakon čiji je cilj fer uslovi za izbore, Vuk Maraš (MANS) je kazao da je nevjerovatno da RTCG govori o nedostatku kadrova kada je to medij sa najviše zaposlenih, koji je preuzeo i veliki broj novinara i voditelja iz drugih medija:

"Njima honorarni radnici nijesu potrebni. RTCG ima i veliki broj novinara i voditelja koji su već duže sklonjeni zato što nijesu politički podobni vladajućoj garnituri. Neka njih uključe u pripremu programa”, rekao je Maraš “Vijestima”.

On je napomenuo da se RTCG uključila u kampanju DPS koja za cilj ima obaranje Zakona pred Ustavnim sudom, iako za to ne postoji nijedan pravni osnov.

Đurović: Ako su vam honorarci potrebništo ih ne zaposlite za stalno?

Za člana Savjeta Gorana Đurovića po pitanju statusa honoraraca nema problema.

“Ako su vam neophodni zaposlite ih za stalno, to vam zakon dozvoljava. Na drugoj strani imate makar toliko viška zaposlenih”, kazao je Đurović.

On je dodao da se “značajan broj novinara ne vidi u programu” što znači da bi oni mogli zamijeniti honorarce.

On je pozvao Savjet da se ne uključuje u orkestriranu hajku na zakon: “Ne bih da se uključujemo u histeričnu hajku”. Iz uprave RTCG je rečeno da je većinu honoraraca nemoguće prevesti u stalno zaposlene jer za njihovim angažovanjem ne postoji stalna potreba.

Galerija

Bonus video: