Posađeno drvo prijateljstva: Za dobre odnose Nikšića i Koprivnice

Gosti iz Hrvatske, pobratimi grada Nikšića, održali su učenicima sedam nikšićkih osnovnih škola i korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju
207 pregleda 0 komentar(a)
Drvo prijateljstva, nikšić,, Foto: Ivan Petrušić
Drvo prijateljstva, nikšić,, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.04.2014. 13:30h

Crna jova, posađena danas u bašti škole „Milija Nikčević“ u nikšićkom naselju Kličevo, simbol je prijateljstva pomenute škole, Nikšića i grada Koprivnice iz Hrvatske.

Gosti iz Hrvatske, pobratimi grada Nikšića, održali su učenicima sedam nikšićkih osnovnih škola i korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, radionice slikarstva i izrade cvijeća, ali i književnu tribinu.

Glavni „krivac“ za dvodnevno druženje je škola „Milija Nikčević“ čiji učenici već pet godina zaredom učestvuju na kvizu „Hrvatska moja domovina“, a od ove godine „Evropa moja domovina“, koji organizuje škola u Bakovčici, sa kojoj Kličevljani imaju potpisanu Povelju prijateljstva. “Osobito nam je drago što smo bili Nikšić u malom, a posebno što su nam u gostima bili i djeca iz Dnevnog centra sa pedagozima.

Ova dugogodišnja saradnja samo je krunisana sadnjom drveta prijateljstva”, kazala je direktorica škole Slavica Perošević.

Potpredsjednik Opštine Milorad Jovanović, koji je zajedno sa Radovanom Kneževićem, rođenim Nikićaninom, učiteljem u Bakovčici, posadio crnu jovu, kazao je da će dugogodišnja saradnja samo biti još više produbljena na sportskom, kulturnom i privrednom planu. Prema riječima Sonje Nikčević, predsjednice SO Nikšić, učenici škole “Milija Nikčević” su mali, veliki ambasadori koji mogu poslužiti kao dobar primjer učenicima svih drugih škola ne samo u gradu nego i u Crnoj Gori.

Radovan Knežević je kazao da je privilegovan jer ima dva grada i dvije domovine koje jednako voli, da se i u Nikšiću i u Koprivnici osjeća kao svoj na svome, kao i da nikada nije zaboravio ko je, šta je i odakle je.

“Dolazimo kao braća braći, prijatelji prijateljima, kao gradovi pobratimi, a ja posebno ponosan jer sam spojio ova dva grada koji imaju puno toga zajedničkog - i Nikšićani i Koprivničani su jako ponosni na svoj grad. Neka ovo drvo bude znak trajnog prijateljstva, a mi uvijek imamo šta naučiti jedni od drugih“, kazao je Koprivica, koji je predsjednik Društva Crnogoraca Koprivničko-Križevačke županije i Saveza Crnogoraca Hrvatske. Slava Blažeković, akademska slikarka iz Koprivnce koja je školi poklonila sliku, poučavala je nikšićke osnovce slikarskim tehnikama, dok je Jasmina Žerjav zajedno sa njima pravila cvijeće od najlon čarapa, svile i žice.

“Ovu radionicu sam donio iz Njemačke jer me puno zovu po Evropi da držim predavanja i seminare učiteljima. Prva radionica izrade cvijeća na Balkanu održana je prošle godine u Bakovčici, a druga u Nikšiću”, kazao je Knežević, učitelj u školi koja službeno ima najljepše dvorište ne samo u Hrvatskoj već i u Evropi.

Prenio je pozdrave predsjednice Opštine Koprivnica Vesne Želježnjak i predsjednika gradskog vijeća Zorana Gošeka, koji nijesu mogli zbog obaveza da dođu u Nikšić, kao i predsjednika Hrvatske Iva Josipovića, koji će biti pokrovitelj ovogodišnjeg kviza “Evropa, moja domovina”.

Likovnim radionicama prisustvovao je i Peko Nikčević, akademski vajar iz Nikšića, koji je kazao je siguran da među tim mladim ljudima postoji neko ko će biti značajan stvaralac na ovim prostorima.

“Mi odrasli smo pokušali ponovo da budemo djeca ali to niko do kraja nije uspio jer djeca su puno slobodnija, kreativnija, nesputana nekim naučenim normativima”, kazao je Nikčević. Martina Vadlja, književnica iz Hrvatske je na književnoj tribini predstavila knjigu o školi u Bakovčici, a učešće su uzeli i pjesnici iz Nikšića Dušan Govedarica, Gordana Sarić i Milica Bakrač .

Bonus video: