Lutovac: Izbor VDT-a podsjeća na serijal "Lud, zbunjen, normalan"

Prema njegovim riječima, ono što je trebalo da bude demokratski iskorak, da se sa dvije trećine bira vrhovni državni tužilac u Skupštini, pretvorilo se u pravni kineski zid
6 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2014. 12:46h

Stručnost, nezavisnost i profesionalnost kandidata nijesu bili od odlučujućeg značaja za izbor za vrhovnog državnog tužioca, već politička podobnost, ocijenio je advokat Branislav Lutovac.

Vrhovni državni tužilac u ponedjeljak nije izabran u parlamentu, jer advokat Goran Rodić nije dobio tropetinsku, odnosno podršku 49 poslanika.

"Izbor državnog tužioca Crne Gore pretvara se serijal ‘Lud, zbunjen normalan’. Pozicija i opozicija zauzeli su rovovske položaje od kojih ne odstupaju. Stručnost, nezavisnost i profesionalnost kandidata, pokazalo se, nijesu od odlučujućeg uticaja, već politička podobnost", kazao je Lutovac agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ono što je trebalo da bude demokratski iskorak, da se sa dvije trećine bira vrhovni državni tužilac u Skupštini, pretvorilo se u pravni kineski zid.

"Jedino nam preostaje da uvezemo novog kandidata o kome ni pozicija, ni opozicija ne zna ništa, jer izgleda da u Crnoj Gori ne postoji kandidat koji zadovoljava sofisticirane kriterijume političkih struktura", rekao je Lutovac.

On, kakao je kazao, sumnja da poslije ovog "izbornog galimatijasa" postoji ijedan ugledni pravnik, koji drži do svog integriteta i profesionalne časti, da bi se upustio u takvu izbornu avanturu.

"Strah me da ćemo opet biti primorani da mijenjamo Ustav da bi mogli u Skupštini da izaberemo vrhovnog državnog tužioca. To je sadašnje naše stanje", poručio je Lutovac.

Bonus video: