Jahta Dejana Bodiroge nasukala se u Krašićima

Na sreću, u udaru broda u obalu nije oštećen nijedan od tankova za gorivo, pa nije došlo do izlivanja nafte u more
670 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2014. 13:03h

Lukusuzna motrna jahta tipa "Pershing 65" koja pripada slavnom srpskom košarkašu Dejanu Bodrogi, teško je danas oštećena pošto se nasukala na obalu u Krašićima kod Tivta.

Incident se desio sinoć kada je jak sjeveroistočni vjetar otkinuo Bodirogin brod sa veza, odnosno privezne plutače u uvali Seljanovo. Nošena snažnom burom, jahta je dospjela na drugu stranu Tivatskog zaliva, gdje su je valovi bacili na obalu u Krašićima, u blizini tamošnje crkve Bokeljskih mučenika.

U incidentu je oštećen trup jahte u pramčanom dijelu, pa je u Bodirogin „Pershing 65“ prodrlo more, a 20-metarska jahta je bukvalno legla na plitko dno u Krašićima.

Na sreću, u udaru broda u obalu nije oštećen nijedan od tankova za gorivo, pa nije došlo do izlivanja nafte u more.

"Jutros nas je jedan ribar obavijestio o incidentu u Tivatskom zalivu sa nasukanjem jahte u Krašićima. Budući da na brodu nije bilo ukrcanih osoba, stoga nije bilo ni potrebe za intervencijom naše Službe traganja i spašavanja (SAR). Nije došlo do izlivanja nafte ili zauljenih tečnosti u more, te stoga nije bilo ni potrebe za intervencijom naše Službe za zaštitu mora od zagađenja. Slučaj je dalje preuzela Lučka kapetanija Kotor čiji su inspektori bili na licu mjesta", kazao je "Vijestima" direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, kapetan Vladan Radonjić.

On je podvukao da je SAR služba Uprave, nadležna isključivo za spašavanje ljudskih života na moru, ali ne i imovine, te da vlasnik oštećenog broda treba da organizuje akciju njegovog izvlačenja.

Lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović "Vijestima" je potvrdio da oštećeni "Pershing 65" na kome nema imena, zastave niti oznaka registra, pripada Dejanu Bodirogi. "Naši inspektori su obavili uviđaj i konstatovali da nema zagađenja mora. Vlasnik je obaviješten o tome što se dogodilo i preuzeo je obavezu da angažuje nekoga ko će danas ili sutra tokom dana, ukloniti oštećeni brod sa obale u Krašićima",istakao je kapetan Brkanović.

Oko 13 sati počela je operacija ispumpavanja goriva sa nasukane jahte u bačve na obali, a koju su obavljale osobe angažovane od strane vlasnika broda.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", Bodirogina jahta otkinula se sa jedne od plutača postavljenih u moru u uvali između Porto Montenegra i zgarde Jedriličarskog društva "Delfin", a gdje je bila smještena nekoliko mjeseci zbog toga što srpski košarkaš jednoj privatnoj tivatskoj firmi koja se bavi servisiranjem jahti, navodno nije platio račun za obavljene remontne radove na motorima svog "Pershinga".

Galerija

Bonus video: