Jovović: Dosadašnja sudska praksa upozorava one koji trpe mobing da ga ne prijave

Crna Gora, kako je istakla, treba da sredi sopstveno dvorište
138 pregleda 3 komentar(a)
Kalina Adrović-Vulić, Foto: Vlado Otašević
Kalina Adrović-Vulić, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 16.04.2014. 07:33h

Povodom odbijanja tužbe koju je Kalina Adrović-Vulić podnijela Osnovnom sudu u Podgorici prije više od godinu dana protiv Željezničkog prevoza Crne Gore zbog mobinga i diskriminacije na radnom mjestu i presude sudije Lidije Mitrović da odbije njen tužbeni zahtjev, reagovala je Tanja Jovović iz NVO "Vladavina prava".

"Od početka godine je, po mom saznanju, odbačena već treća tužba za mobing pred Osnovnim sudom u Podgorici. Odbacivanje tužbe je konstatacija da je tužilac lažno prijavio zlostavljanje za što slijedi sankcionisanje otkazom. U slučaju da je dokazan mobing o vrsti i težini sankcija za mobera nemamo informacija u Crnoj Gori. Na osnovu sudske prakse prosječan crnogorski građanin/ka može zaključiti da postoje neke osobe, najčešće ženskog pola, koji od bijesa optužuju viđene Crnogorce, najčešće muškog pola, sa namjerom da ih skinu sa trona direktorske pozicije na koji su došli isljučivo političkom pripadnošču i lojalnošću”, kazala je Jovović.

I pored toga, kako je dodala Jovović, u skladu sa članom 27 ovog zakona, teret dokazivanja da nije bilo mobinga na tuženom, u crnogorskoj praksi osoba koja je podnijela tužbu mora dokazivati da je mobingovana, diskriminisana, šikanirana.

“Istovremeno se boreći sa sopstvenim strahovima i nesanicama i vječitim pitanjem „možda bi bio bolje da sam sam/a dao/la otkaz. “Ne može šut protiv rogatog “ je najčešći savjet okoline. Dosadašnja sudska praksa je upozorenje zaposlenima koji trpe mobing da im ne pada na pamet da podižu tužbu za koju je presuda već napisana. Ne znam da li ćemo u Evropu ili ne i nijesam sigurna da je u ovakvim uslovima to pitanje prioriteta”, istakla je Jovović.

Crna Gora, kako je istakla, treba da sredi sopstveno dvorište.

“Vratimo se pravim vrijednostima, suživotu i ljudskosti. Ne dozvolimo da nam kriza dostojanstva i morala budu kriterijumi po kojima ćemo vaspitavati mlade naraštaje. Radno mjesto je izvor egzistencije i polje valorizacije uložene energije u obrazovanje”, zaključila je Jovović.

Bonus video: