Stihije ne poznaju granice

Fors Montenegro, zajedno sa Direktoratom za vanredne situacije MUP Crna Gora i Sektorom za vanredne situacije MUP Srbija, uspješno realizovao projekat
179 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2014. 12:25h

Zahvaljujući projektu „Prekogranična zaštita i spašavanje od poplava“ koji je proteklih 20 mjeseci realizovala NVO „Fors“ Montenegro iz Nikšića spasilički timovi iz Crne Gore i Srbije nabavili su nedostajuću opremu koja će biti korišćena pri zaštiti i spašavanju od poplava u vrijednosti od oko 200 hiljada eura.

Projekat je realizovan u opštinama Nikšić, Berane i Pljevlja, sa crnogorske strane, odnosno u Srbiji, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Vrijednost projekta za Crnu Goru, koji je sa 85 odsto sredstava finansirala EU, je preko 206 hiljada eura, dok je njegova ukupna vrijednost za obje strane blizu 385 hiljada.

„Projekat je za nas veoma značajan jer smo imali priliku da ojačamo kapacitete i nabavimo opremu vrijednu oko stotinu hiljada eura. U pitanju su aluminijumski i rafterski čamci, spasilačka oprema, nosila, tako da sada imamo desetak opremljenih spasilačkih timova koji mogu djelovati u bilo kojoj situaciji kada su poplave u pitanju“, kazao je na konferenciji za novinare Radomir Šćepanović, načelnik Direkcije za operativne poslove u MUP-u.

Ono što je posebno važno, istakao je Šćepanović, je činjenica da su kroz obuke koje su održane u Beranama i Prijepolju edukovali oko 40 spasilaca iz Crne Gore, isto toliko i iz Srbije. U pitanju su pripadnici opštinskih Službi zaštite i spasavanja iz opština u kojima se projekat realizovao, članovi specijalnih jedinica, volonterskih organizacija, poput Crvenog krsta, Kajakaškog i Rafterskog saveza.

Tamara Todorović iz „Fors“-a, inače menadžerka projekta, kazala je da su im partneri bili Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koji je obezbijedio blizu 22 hiljade eura, dok su od Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću dobili devet hiljada. Partner iz Srbije im je bio Sektor za vanredne situacije, a sarađivali su i sa opštinskim Službama zaštite i spasavanja, kao i sa ostalim jedinicama angažovanimm na pomenutim poslovima.

„Projekat je obuhvatao tri segmenta – obuku spasilaca, nabavku nedostajuće opreme i informisanje građana o prirodnim nepogodama, sa akcentom na poplave“, kazala je Todorović i dodala da se nada da će sa Direktoratom za vanredne situacije nastaviti saradnju kroz slične projekte.

Goran Prebiračević, iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, kazao je da je projekat koji je realizovao „Fors“ Montenegro jedan od prvih na kojem su bili uključena ministarstva unutrašnjih poslova i da se nada da će zajednička borba protiv stihija biti nastevljena i u narednom periodu.

„Značaj ovakvih projekata je i nabavka opreme koja će u narednom periodu koristiti i jednoj i drugoj strani. Bitno je da ovaj projekat ima jak prekogranični efekat na potezu između Bijelog Polja i Prijepolja“, kazao je Prebiračević i dodao da će novi poziv za zajedmničke projekte Crne Gore i Srbije biti raspisan u maju ili junu i da će učesnicima biti dostupno oko dva i po miliona eura.

Galerija

Bonus video: