Biciklisti pitaju političare: Da li razmišljate o nama?

"Gradovi koji su po veličini slični Podgorici, kao što su Trondhejm ili Bazel smatraju se biciklističkim rajevima", ističu iz NVO Biciklo.me
5 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2014. 10:25h

Iz nevladine organizacije Biciklo.me konstatuju da je Podgorica grad u kome je broj automobila rapidno rastao posljednjih godina, te da su svi svjedoci gotovo svakodnevnih saobraćajnih zagušenja koja parališu grad, naročito u večernjim časovima odlaska i povratka s posla

"Sve to opterećuje grad bukom, izduvnim gasovima, prostornim zagušenjem... što za posljedicu ima smanjenje kvaliteta života u Glavnom gradu. Savremeni gradovi rješenje ovog problema nalaze u izgradnji biciklističke infrastrukture, tako da ogromni gradovi poput Londona, Sijetla, Amsterdama, Bogote, Pekinga, Kopenhagena… svake godine sve više ulažu u izgradnju i razvoj ove vrste transporta. Da ne pominjemo gradove koji su po veličini slični Podgorici, kao što su Trondhejm ili Bazel, koji se smatraju biciklističkim rajevima. Zemlje regiona su, takođe, prepoznale značaj i ulogu biciklizma, tako da danas Ljubljana, Novi Sad, Zagreb, Skoplje, Beograd imaju više desetina ili stotina kilometara biciklističkih staza", ističe se u saopštenju ove NVO.

Iz Biciklo.me poručuju da je Podgorica grad čije geografske i klimatske osobine izvanredno pogoduju održivom razvoju biciklizma, te da sama lokacija u centru Zetsko-bjelopavlićke ravnice i veliki broj dana bez padavina daju značajnu prednost u odnosu na gradove zapadne i sjeverne Evrope, kao i glavne gradove regiona koji su znatno razvijeniji u ovom pogledu.

"Osim što unapređuje saobraćaj i kulturu življenja u gradu, biciklizam znatno rasterećuje i zdravstveni fond na način što smanjuje utrošak sredstava na liječenje bolesti srca i krvnih sudova, plućnih bolesti, depresije, osteoporoze…", kazali su biciklisti.

Zbog svega navedenog ova NVO poziva sve partije i koalicije koje učestvuju na lokalnim izborima u Podgorici, da odgovore na sljedeća pitanja:

Da li smatrate da treba povećati udio biciklista u ukupnom saobraćaju Podgorice, sa sadašnjih manje od 1%?

Da li smatrate da bi državni i gradski službenici trebali da koriste bicikle kao službena vozila, a da službene automobile koriste samo u izuzetnim prilikama?

Da li smatrate da bi određene zone u Podgorici trebalo rezervisati za bicikliste i pješake, kao i definisati zone smirenog saobraćaja u užem centru grada?

Da li smatrate da je Podgorici potreban savremeni sistem za iznajmljivanje bicikala?

Da li biste bili spremni da pokrenete ili podržite inicijativu da jedan dan nedjeljno uži centar Podgorice bude rezervisan za pješake i bicikliste?

Da li ćete, ako budete vlast u Podgorici, prionuti na pripremanje projekta gradnje biciklističke infrastrukture?

Da li biste bili spremna da podržite idejni projekat izgradnje biciklističkih staza od Podgorice prema Danilovgradu, Golubovcima i Tuzima?

Mole da se na njihova pitanja odgovori do 10. maja.

Galerija

Bonus video: