Oštećene kuće: Milionska tužba protiv opštine Budva

Šteta je ogromna, jer zidovi nalikuju onima stradalim od razornog zemljotresa iz 1979. godine
99 pregleda 10 komentar(a)
Hotel Oaza, Foto: Vuk Lajović
Hotel Oaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.04.2014. 06:50h

Mještani Veljih voda, nedaleko od budvanskog Starog grada, pripremaju milionsku tužbu protiv Opštine Budva, zbog uništavanja njihovih kuća, usljed slijeganja tla, prouzrokovanog gradnjom kompleksa višespratnica naspram poslovnog centra TQ plaza.

Lokalitet Velje vode, koji obuhvata prostor od gradske Pošte do Starog grada, uz samu obalu, danas je jedno od najvećih gradilišta u centru Budve, gdje se podižu četiri solitera od 11 i 13 spratova, investitora podgoričkog ICL inženjeringa, dok radove izvodi kompanija Bemax.

Gradnja koja se zahuktala ove građevinske sezone, nanijela je velike štete okolnim kućama, posebno hotelu „Oaza“, koji se nalazi okružen gradilištem, a skele se nalaze na samo nekoliko metara od ugostiteljskih terasa.

Šteta je, kako se uvjerila ekipa „Vijesti“, ogromna, jer zidovi, podovi i terasa hotela, na kojima su se pojavile pukotine i po nekoliko centimetara široke, nalikuju onima stradalim od razornog zemljotresa iz 1979. Usljed slijeganja tla, statika hotela „Oaza“ je praktično dovedena u pitanje, tako da postoji ozbiljna bojazan da se pojedini djelovi, poput kuhinje, ne uruše.

I uski put, koji je vodio pored hotela „Oaza“ do hotela “Budva”, sada je uništen i nerijetko blokiran velikom građevinskom operativom, tako da je prilaz hotelima onemogućen.

Žalbe na gradilište podgoričkog Bemaxa, tik uz hotel “Oazu”, sa koga svakodnevno pada građevinski materijal, ne prestaju, i o tome je, kako kažu mještani, uredno obavještavana Komunalna policija. Zbog ignorantskog odnosa Opštine, mještani su odlučili da presaviju tabak i podnesu tužbu i milionski odštetni zahtjev protiv lokalne uprave, kako bi nadoknadili štetu koji trpe od oktobra.

„Opština je ta koja je izdala dozvolu za gradnju višespratnica, i donijela detaljni urbanistički plan Budva-centar kojim omogućava investitorima da nezakonito utiču na imovinu susjednih vlasnika nepokretnosti. Zato je Opština ta koja treba da snosi i troškove obnove kuća“, naveli su mještani.

Sudski vještak koji je započeo procjenu štete trebalo bi uskoro da podnese izvještaj koji će biti podnijet uz tužbeni zahtjev.

Osim Opštini, poziv za pomoć ugostitelji će uputiti i Crnogorskom turističkom udruženju, jer je zbog gradilišta i promet u njihovim objektima, kako tvrde, usahnuo.

Bonus video: