Obećanja pala u vodu: Blokiran Rodić, nastavljena blokada tužilaštva

U vrhovnom tužilaštvu je VD stanje od 10. aprila prošle godine, nakon što je Ranki Čarapić istekao mandat
94 pregleda 60 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2014. 14:54h

Skupština Crne Gore ni treći put nije izabrala vrhovnog državnog tužioca, jer je za advokata Gorana Rodića glasalo samo 37 od 79 prisutnih.Protiv je bilo 36, dok su šest listića bila nevažeća.

Poslanici su se izjašnjavali tajno, a Rodiću je za izbor nedostajalo 12 glasova.

Na osnovu amandmana na Ustav, kojima je promijenjena procedura za izbor tužioca, za izbor VDT je u ovom krugu potrebna tropetinska većina glasova ukupnog broja poslanika, odnosno 49. Skupština ima ukupno 81 poslanika.

Tužilački savjet bi sada trebalo da raspiše novi oglas za izbor VDT-a.

U vrhovnom tužilaštvu je VD stanje od 10. aprila prošle godine, nakon što je Ranki Čarapić istekao mandat.

Goran Rodić je jedan od četiri kandidata koji su konkurisali za tužioca. Branko Vučković,predsjednik kotorskog Osnovnog suda, koga je podržao Tužilački savjet, u prvom krugu nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika. Nakon toga 26.marta ponovljeno je glasanje a poslanici su se izjašnjavali o svim kandidatima. Rodić je tada dobio najviše glasova 36, Vučković 34, a tužiteljke Stojanka Radović i Vesna Jovićević jedan, odnosno ni jedan.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić objasnio je na početku izjašnjavanja proceduru, najavljujući novi postupak oglašavanja u slučaju da Rodić ne dobije tri petine glasova.

O kandidatu za VDT se nije vodila rasprava već su poslanici samo zaokružili glasačke listiće. Njemu su ranije javnu podršku dali SDP, Demokratski front,Pozitivna i Socijalistička narodna partija. DPS nije želio da saopšti zašto je advokat,koji nije stranački profilisan, neprihvatljiv.Manjinske partije nezadovoljne su Rodićem jer je pred sudovima branio optužene za ratne zločine.

Gostujući na televiziji Vijesti, Rodić je to prokomentarisao riječima da bi to isto značili i kada za direktora doma zdravlja ne može biti izabran ljekar jer je liječio okrivljenog.

Glasanje su pratili koizvjestioci parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Kimo Sasi i Teri Leiden.

Bonus video: