U ponedjeljak ponovo glasanje o Rodiću

Drugi krug glasanja o VDT-u održan je 26. marta, kada nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu tropetinsku podršku
50 pregleda 3 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2014. 09:42h

Poslanici bi sjutra trebalo ponovo da glasaju o kandidatu za vrhovnog državnog tužioca Goranu Rodiću, a ukoliko ne dobije potrebnu tropetinsku podršku, odnosno 49 glasova, opet će biti raspisan oglas za tu funkciju.

Drugi krug glasanja o VDT-u održan je 26. marta, kada nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu tropetinsku podršku.

Rodić je dobio tada 36 glasova. Sudiju Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića podržala su 34 poslanika, zamjenika VDT Stojanku Radović jedan, a viši državni tužilac Vesna Jovićević nije dobila nijedan glas.

Ukoliko u trećem krugu Rodić ne dobije 49 glasova podrške, nastaviće se v.d. stanje u Tužilaštvu, koje traje više od godinu.

VDT istekao je mandat u aprilu prošle godine i od tada tu funkciju obavlja Veselin Vučković.

Iz Evropske komisije je poručeno da crnogorski parlament treba što prije da postigne dogovor u vezi sa VDT-om i da time sve strane pokažu demokratsku zrelost i odgovornost.

Ministar pravde Duško Marković pozvao je Skupštinu da u najkraćem roku izabere VDT, ocjenjujući da odugovlačenje ne doprinosi stabilizaciji tog važnog državnog organa i ostvarivanju njegove ključne funkcije.

Bonus video: