Akcija u Nikšiću: Uhvati, steriliši, udomi ili pusti psa

Sterilizacijom samo deset ženki broj pasa lutalica na godišnjem nivou smanjio bi se za oko 120 jedinki
355 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2014. 19:58h

NVO „Društvo za zaštitu životinja“ Nikšić nastavlja sa humanitarnom akcijom prikupljanja sredstava za sterilizaciju ženki pasa lutalica. Danas su na trgu Slobode, kod spomenika kralju Nikoli, prikupljali dobrovoljne priloge, a prethodnog mjeseca su to isto uradili i na Filozofskom fakultetu.

Do sada su prikupljenim novcem sterilisali 16 pasa lutalica, a sterilizacijom samo deset ženki broj pasa lutalica na godišnjem nivou smanjio bi se za oko 120 jedinki.

„Ovakvim akcijama želimo da skrenemo pažnju Opštini po ko zna koji put da se što prije rješava pitanje azila ili prihvatilišta za napuštene životinje“, kazao je Goran Dabović iz „Društva za zaštitu životinja“.

Sklopili su ugovor sa veterinarskom ambulantom „Gorašević“ da se sterilizacija uradi za 65 eura po ženki, ali su u obavezi da sterilišu 60 pasa.

Kako se pomenuta NVO finansira isključivo od članarina neophodna im je pomoć da bi akcija koju su nazvali „Uhvati, steriliši, udomi ili pusti“ bila uspješno realizovana.

„Društvo je čisto volonterskog tipa i novac prikupljamo od članarina i dobrovljnih priloga. Moramo pomenuti firme 'Goranović' i 'Uniprom' koje su nam izašle u susret i donirale po stotinu eura, a svaka pomoć je dobro došla dok se ne izgradi azil“, kazao je Dabović.

Akciju smatraju uspješnom ako uspiju da sakupe novac makar za jednu sterilaziju.

Tačan broj pasa lutalica na teritoriji opštine Nikšić se ne zna ali se zna da ih ima previše i da bi sterilizacija, do izgradnje azila, priče koja je aktivna godinama ali zbog nedostatka finansija ne i realizovana, bila najbolje rješenje.

Galerija

Bonus video: