Fond zdravstva o nabavkama: Vuković je govorila da je tender odličan

Fond poštuje odluke nadležnih državnih organa
113 pregleda 3 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.04.2014. 12:43h

Fond za zdravstveno osiguranje reagovao je povodom teksta "Nabavka ljekova na popravnom", objavljenom u "Vijestima", koje je prenosimo u cjelosti.

"Predmetni postupak javne nabavke za predmet ima nabavku medicinskih sredstava, odnosno potrošni materijal i odgovarajuću opremu iz oblasti laboratorije, a ne ljekove, kako je navedeno u naslovu teksta. Gospođa Angelina Vuković, direktor preduzeća “Osmi red-D“, u navedenom tekstu ističe: „Suština problema je što Fond godinama uzurpira procedure nabavki i da za vrijedne nabavke priprema dokumentaciju da je prilagodi privilegovanim ponuđačima putem tehničkih specifikacija“. To je u najmanju ruku zbunjujuće imajući u vidu činjenicu da je gospođa Vuković na otvaranju tendera održanom 18. januara 2013. godine u prostorijama Fonda, a kojem su prisustvovali brojni predstavnici svih 8 ponuđača, javno pohvalila rad komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda na pripremi postupka i tehničke specifikacije, naglasivši tada da je tender zaista odlično pripremljen”, ističe se u reakciji Fonda na čijem čelu je Kenan Hrapović.

"Navode da je tender odlično tehnički pripremljen gospođa Vuković je ponovila i na sastanku koji je, na zahtjev ambasade SAD u Podgorici i predstavnika proizvođača „Abbott“, održan u Fondu 13. februara 2014. godine, a kojem su prisustvovali predstavnici ambasade SAD, direktor „Abotta“ za jugoistočnu Evropu, predstavnici tog proizvođača iz Beograda, kao i predstavnici Fonda. Tako da o istoj problematici gđa Angelina Vuković daje različite komentare, onako kako joj u datom momentu odgovara, u pokušaju da zbuni javnost”, dodaju iz Fonda.

"U navedenom tekstu, objavljenom u dnevniku 'Vijesti', nigdje se ne navodi da je ponuda ponuđača 'Urion', koji se pominje u tekstu, u ponovnom postupku vrednovanja odbijena kao neispravna i to u cjelosti, ne samo za partije 21 i 15 za koje je vođen spor pred Upravnim sudom protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki. Navedeno dokazuje i da autor teksta nije bio u potpunosti upućen u svu problematiku i tok postupka. Direktor preduzeća 'Farmalab', gospodin Stevan Ražnatović, gospođa Vuković, kao ni autor teksta nijesu do kraja pojasnili situaciju sa predmetnim partijama 15 i 21”, ocjenjuju iz Fonda.

“Nigdje u tekstu nije navedeno, a trebalo je biti zbog objektivnog informisanja javnosti, da je tim ponuđačima državna Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki odobrila ponavljanje postupka, te da je za navedene partije, nakon vještačenja Radmile Femić, u ponovnom postupku vještačenje izvršio Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, koji je svojim nalazom i mišljenjem u potpunosti potvrdio navode komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, državne Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki i gospođe Femić o neispravnosti ponuda ponuđača “Farmalab“ za partiju 15 i “Osmi red-D“ za partiju 21. Dakle, nakon prvog vještačenja, i nakon uložene žalbe od strane navedenih ponuđača, Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je odredila ponovno vještačenje i angažovala Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, koji je, kako smo saopštili, ponovo u potpunosti potvrdio navode Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda. Naglašavamo da je Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore u ovom, kao i drugim postupcima, poštovao i dalje će poštovati odluke nadležnih državnih organa”, navedeno je u reagovanju.

Bonus video: