Medojević: Đukanović nije govorio istinu o napadima na "Vijesti"

"Đukanović ima manir da kadu su u pitanju najosetljljivija bezbjednosna pitanja iznosi svoje špekulacije koje se kroz aktivnosti opozicije pokažu neistinitim"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 17:13h

Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije i Vrhovno tužilaštvo nijesu dostavili premijeru Milu Đukanoviću informaciju da iza napada na “Vijesti” stoje djelovi sistema koji su se odmetnuli i koji svojim djelovanjem ugrožavaju državne interese, što znači da on nije govorio istinu, izjavio je član skupštinskog Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević.

On je nakon kontrolnog saslušanja čelnika tih institucija povodom učestalih napada na novinare rekao da je takav odgovor dobio od njih.

"Od svih pripadnika bezbjednosnih službi dobili smo uveravanja da niko nije dostavio premijeru operativnu informaciju, što znači da je premijer, i to ne po prvi put, rekao neistinu. Đukanović ima manir da kadu su u pitanju najosetljljivija bezbjednosna pitanja iznosi svoje špekulacije koje se kroz aktivnosti opozicije pokažu neistinitim", izajvio je poslanik Demokratskog fronta.

On je ocijenio kako je jasno da ovdje postoji lična motivacija Đukanovića da pokaže kako su službe bezbjednosti pod njegovom kontrolom.

Medojević je izrazio zadovoljstvo informacijama bezbjednosnih službi kada je u pitanju razotkrivanje motiva i nalogodavaca napada na novinarku lista "Dan" Lidiju Nikčević.

Ali to isto ne misli, kako je kazao, i kada je u pitanju bombaški napad na "Vijesti".

"U ime DF sam zahtjevao da se ti motivi traže u izjavama premijera i sukobima bezbjednosnih klanova. Smatramo da kad god policija i tužilaštvo naiđu na motiv izvršenja djela koji vodi ka vrhu režima i sa njima povezanim organizovanim kriminalnim grupama, ta krivična djela se ne rasvjetljavaju,i obrnuto", rekao je Medojević.

Odbor je donio i posebne zaključke kojima je izrazio zadovoljstvo intenzitetom napretka istraga i založio se da se obezbjede uslovi da novinari rade u bezbjednom okruženju.

O ponovo otvorenoj istrazi ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića biće održana posebna sjednica.

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnio je Sindikat medija.

Medojević je kazao da je dogovoreno i da odbori za bezbjednost i za antikorupciju imaju zajedničku sjednicu na kojoj će biti riječi o aferi Telekom.

Državni organi da nastave sa istragama i procesuiranjem napada na novinare

Odbor je donio zaključke, koje je novinarima nakon sjednice iza zatvorenih vrata, prenio predsjednik MevludinNuhodžić.

"Insistiramo na nastavku mjera i aktivnosti na rasvjetljavanju ubistva urednika lista “Dan” Duška Jovanovića sa posebnim osvrtom na preduzete radnje. Ovo pitanje razmatraćemo još jednom na posebnoj sjednici kada tužilaštvo predviđeni posao odradi do kraja", rekao je on.

Poslanici su izrazili zadovoljstvo, kako je prenio, intenzitetom napretka istraga u slučaju prebijanja novinarke lista "Dan" Lidije Nikčević i bombaškog napada na "Vijesti".

Zaključeno je da državni organi treba da nastave sa istragama i procesuiranjem napada na novinare i njihovu imovinu, te da su pojedini predmeti u toku.

"Uvažavajući važnost pitanja i negativne efekte napada na medije po demokratski razvoj Crne Gore Odbor konstatuje potrebu obezbjeđivanja profesionalne sigurnosti njihove imovina od strane nadležnih državnih organa", rekao je Nuhodžić.

Galerija

Bonus video: